Politikkaoset hösten 2021

Miljöpartiet efter budgetkaoset: ”Vi var kanske naiva”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Miljöpartiet ger nu en ny bild av diskussionerna med Magdalena Andersson före budgeten föll.

Språkrören var inte tillräckligt tydliga i hur de skulle agera, säger Per Bolund.

– Vi var kanske naiva. Vi blev väldigt överraskade och tagna på sängen.

Miljöpartiet hoppade av regeringen kort efter att högeroppositionens budget röstades igenom.

Frågan efteråt har kommit att handla om partiet tydligt redogjort för Magdalena Andersson hur de skulle agera. Talman Andreas Norlén kritiserade MP för otydlighet.

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från Miljöpartiet att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson (S), sa han i förra veckan.

Vill avbryta intervjun

Märta Stenevi har i intervjuer sagt att hon och Magdalena Andersson haft samtal om vad som skulle hända om högerbudgeten vann. Samtalen ska enligt henne ha ägt rum en tid före statsministeromröstningen som hölls i onsdags.

Men hon har inte velat ge några detaljer om samtalen.

Även i dag är Stenevi fåordig.

– När budgetreservationen lades av oppositionen så uppmärksammade vi det innehållet. Det föranledde en diskussion internt i vårt parti hur vi skulle förhålla oss till den budgetreservationen. Det har jag och Magdalena Andersson samtalat om. Tack, säger hon och signalerar att hon vill avbryta intervjun.

När pratade du med Magdalena Andersson om det?

– Under slutet av den veckan hade vi en diskussion om detta, men något beslut hade vi inte fattat förrän i onsdags. Det gjorde vi efter statsministeromröstningen. Tack.

Men tycker du att ni var tillräckligt tydlig. Rådde det någon tvekan om hur ni skulle agera?

– Nu har jag inga fler kommentarer på det. Tack. 

Märta Stenevi ville inte svara på Aftonbladets frågor.

Blev väldigt överraskade

Språkrörskollegan Per Bolund har samma minnesbild men tillägger att de inte var tillräckligt tydliga mot Magdalena Andersson. Detta eftersom de var övertygade om att C skulle stödja regeringens budget.

– Vi var kanske naiva. Vi blev väldigt väldigt överraskade att Centerpartiet röstade som de gjorde, det var först efter det vi kunde fatta ett beslut, säger Bolund.

Hur kunde ni vara naiva, det är praxis att man lägger ner sin röst vid andra budgetomröstningen?

– Vi tycker också det är praxis att när man kommer överens om viktiga politiska reformer så ska man också agera så att det finns ekonomiska möjligheter att genomföra dem. Skogspolitiken bygger på att vi också har pengar att skydda värdefull natur. Att inte ge förutsättningar för att genomföra politik som man kommit överens om, det tycker vi är att bryta mot praxis.

Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S).

Andersson: Fick besked

Magdalena Andersson säger att hon hade diskussioner med Märta Stenevi före onsdagen. Men hon understryker att beskedet hon fick var tydligt: MP ville ingå i regeringen.

– Hon berättade för mig att det var diskussioner i deras parti. Jag tycker inte det var något konstigt, det var diskussioner i vårt parti också. Men beskedet från Miljöpartiet kvarstod, de ville ingå i ett regeringsunderlag. Det beslutet ändrade de sedan på onsdagseftermiddagen. 

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Väljarnas dom: Miljöpartiet gjorde rätt

ÄMNEN I ARTIKELN

Politikkaoset hösten 2021

Magdalena Andersson

Centerpartiet

Miljöpartiet

Per Bolund

Märta Stenevi

Politik