Kapitoliumpolis: Som ett medeltida slagfält

Av:  TT-AFP

Kongressen i USA har inlett en utredning av händelserna den 6 januari, då kongressbyggnaden stormades.

– Det vi tvingades uppleva var som något hämtat ur ett medeltida slagfält, sade Aquilino Gonell, en av Kapitoliumpoliserna.

Först ut i vittnesbåset var fyra poliser, som känslosamt berättade om den 6 januari och att de fortfarande har svåra men av händelserna, då en ilsken mobb med våld tog sig in i Kapitolium efter att dåvarande president Donald Trump uppmanat sina anhängare att ”fajtas utav helvete”.

En av poliserna var Aquilino Gonell, som vid flera tillfällen bröt ihop inför utskottet när han återberättade minnen från den dagen.

– Det är så här jag kommer att dö, när jag försvarar den här entrén, sade han att han tänkte då.

Utsattes för hot

Poliserna berättade att de blev slagna, fick utstå rasistiska hån och hörde hot som: ”Döda honom med hans egen pistol”. De säger att de trodde att de skulle dö när de försvarade Kapitolium.

De kallade mobben för terrorister som försökte genomföra en kupp. De kritiserade också republikanska ledamöter som försökt att tona ner allvaret i händelserna den dagen.

– Det känns som att jag kom till helvetet och tillbaka medan jag försvarade människor i det här rummet, sade polisen Michael Fanone inför utskottet, och kallade likgiltigheten som han och hans kollegor bemötts av för ”skamlig”.

Ville hindra demokratin

Enligt demokraten och utskottsledamoten Bennie Thompson finns bevis för att attacken var välplanerad och syftade till att hindra demokratins gång.

– Vi vet att de män och kvinnor som stormade Kapitolium ville störa vårt lands fredliga maktövergång, sade han under förhörets start.

Att händelserna ens ska utredas i kongressen är omtvistat. Republikanska senatorer har tidigare stoppat en oberoende och partiöverskridande Kapitoliumkommission och valt att bojkotta detta utskott, som tillfälligt bildats i dess ställe i representanthuset.

Skälet var att två av Republikanernas nomineringar, Trumplojala Jim Jordan och Jim Banks, fick nej av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, eftersom de ansågs riskera utredningens integritet.

Cheney sitter kvar

En av republikanerna som sitter kvar i kommittén trots partiets bojkott är Liz Cheney, en tidigare aktad republikan som petades från höga poster efter att hon kritiserat Trump och avfärdat hans påståenden om valfusk.

Att inte utreda attacken den 6 januari då fem människor, varav en polis, miste livet vore förödande, enligt Cheney.

– Om kongressen inte agerar ansvarsfullt kommer detta ligga kvar över vårt land som en cancersvulst, sade hon.

Publisert: