Trafik

Anders: ”Jag hade kunnat dö av polisens spikmatta”

Av: 

Helena Jönsson

NYHETER

Anders Grönlund var på väg hem på E4:an när en polis slängde ut en spikmatta och gav hans bil en blixtsnabb punktering.

Samtidigt kör en bil och en polisbil förbi Anders Grönlund i väldigt hög fart.

– Om jag hade fått sladd med min punkterade bil hade jag kunnat stryka med, säger Anders Grönlund.

En polisjakt på E4:an hade kunnat sluta riktigt illa i onsdagskväll. Då var Anders Grönlund, 50, på väg hem till Knivsta efter jobbet. Klockan var strax innan 21.00 och det var mörkt ute.

Precis innan avfarten till Märsta står en polisbil en bit från vägrenen.

– Helt plötsligt ser jag en polis komma ut i mörket som kastar ut en spikmatta precis framför min bil. Jag hör en ordentlig smäll och inser att jag har fått en punktering på vänster framdäck.

”Körde förbi i 200 knyck”

Anders Grönberg hade inte sett något ovanligt i backspegeln och undrade först om det var honom som polisen ville stoppa.

– Men sekunden senare ser jag en bil köra förbi i minst 200 kilometer i timmen på vänster sida om mig och en polisbil som kör efter minst lika fort.

Bilarna bredvid Anders Grönlund får stopp omedelbart efteråt.

Själv kunde han köra av motorvägen och uppsöka närmaste bensinmack för att inspektera punkteringen. Anders Grönlunds bil är utrustad med däck som klarar av att köra trots en punktering.

– Det satt ju minst 12 spikar i dem. Först tänkte jag på allt det praktiska. Att göra en polisanmälan, att fixa med försäkringen och så vidare.

Men efter ett tag kom ångesten.

– Vad hade hänt om jag hade haft en bil med vanliga däck. Jag hade fått en sväng ut i vägbanan eller ner i diket med en punktering när jag samtidigt kör i 100 kilometer i timman. Då hade jag varit stekt, säger Anders Grönlund.

– Hade man velat avsluta sina dagar framför en annan bil som kör i två hundra knyck? Jag tror inte det, säger Anders Grönlund.

”Snabba bedömningar”

På polisen är det alltid vakthavande befäl som fattar beslutet om en spikmatta ska användas och den följer de föreskrifter som finns.

– I det här fallet har en allmän drabbats av vår åtgärd med spikmatta, och det är ju inte bra. Tanken är givetvis att bara den förföljda ska drabbas, säger vakthavande befäl Fredrik Andersson som inte kan uttala sig om det aktuella ärendet utan bara generellt.

– Men det finns föreskrifter som säger åt oss att väga risken med att andra drabbas av den. Och är det ett allvarligt brott så tar vi kanske en större risk än om det är ett mindre allvarligt brott, säger Fredrik Andersson.

– Men det är knepiga bedömningar ibland och det går ofta fort, säger han.

Behöver man vara rädd för att åka på era spikmattor?
– Man ska inte få sladd av våra spikmattor, utan man får en pyspunka som gör att man tillslut måste stanna bilen, säger han.

Kan du förstå att det kan verka obehagligt att åka på en spikmatta som oskyldig förbipasserande?
– Att åka på den sortens spikmatta som vi använder ska vara en odramatisk upplevelse, säger Fredrik Andersson.

Kan komma att ersätta däcken

I Anders Grönlunds fall har ett nytt däck kostat lite drygt 3000 kronor.

Angående ersättningskravet berättar juristen Peter Granquist att man får se på det aktuella ersättningskravet och se om skador på bilen och däck är polisens fel.

– Är det vårt fel så är vi ju ersättningsskyldiga, säger juristen Peter Granquist.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik