Lärarens läxa fick föräldrar att jubla

1 av 2 | Foto: Privat/TT
Föräldrar jublar över fjortonåringarnas hemläxa.
NYHETER

För två veckor sedan kom Erik Sandström, som går i åttonde klass på Maestroskolan i Nacka, hem med en lite annorlunda hemkunskapsläxa.

”Den här läraren är ett geni!!!! Love it!!!”, skriver Erik Sandströms mamma Åsa, i ett inlägg på Facebook.

Det var för två veckor sedan som Erik Sandström och hans klasskamrater fick i hemkunskapsläxa att städa. En hemuppgift som fick mamma Åsa att jubla.

”Min son har fått en hemkunskapsläxa. Mohahahahaaa!!! Den här läraren är ett geni!!!! Love it!!!”, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

Åttondeklassarna hade fått i uppgift att städa, inte bara sina egna rum uppifrån och ner, utan också badrummet, putsa ett fönster, städa kylskåpet, en kökslåda och dra ut spisen och städa bakom den.

– Läxan gav mig och Erik ett bra tillfälle att på ett hyfsat pedagogiskt sätt gå igenom städmomenten - något som kanske inte den oftast stressade vardagen ger utrymme för. Kunskapen i hur och varför man ska eller bör städa är viktig, och ibland landar kunskapen bättre om ”någon annan” än en ”tjatig” förälder uppmanar till dessa initiativ, säger Åsa Sandström.

Det fanns inget utrymme för att sopa dammet under mattan, allt skulle fotodokumenteras och motiveras utifrån aspekterna hälsa, miljö och ekonomi.

Men Erik själv tog läxan med ro.

– Han utförde uppgifterna superbra och på ett tonårsmoget sätt... Det vill säga att motivationen svajade lite mot slutet, men han genomförde alla moment.

Hemkunskapsläraren Christer tycker inte att uppgiften var direkt märkvärdig.

– Jag har kört den ett par år nu och vi kan säga som så att eleverna brukar säga va, det där gör vi ju hemma. Men i hemkunskapen ska vi göra alla förekommande sysslor som finns i hemmet. De ska ju ut och bo själva om några år, då är det väl på tiden när man är fjorton år att lära sig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM