Bidens fokus: Klimat- och globalt samarbete

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s tillträdande president Joe Biden presenterade utrikes- och säkerhetspolitiska medarbetare.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s tillträdande president Joe Biden presenterade utrikes- och säkerhetspolitiska medarbetare.

En återgång till internationellt samarbete och ett starkt fokus på att tackla klimatförändringarna. Det stod i fokus när tillträdande president Joe Biden presenterade flera av sina utrikes- och säkerhetspolitiska medarbetare.

– Det här är ett team som kommer att hålla vårt land och vårt folk trygga och säkra. Det är ett team som återspeglar att Amerika är tillbaka, redo att leda världen, inte retirera från den, sade demokraten vid ett framträdande tillsammans med sin närmaste politiska krets i Wilmington i Delaware.

Biden meddelade att USA nu ska söka globalt ledarskap i både Stillahavs- och Atlantregionen. Därefter presenterade han de personer som han nominerar till toppjobb inom regeringen och federala myndigheter.

Diplomaten Tony Blinken, som den tillträdande presidenten vill se som utrikesminister, poängterade vikten av internationellt samarbete vid framträdandet på tisdagen.

"Diplomatin har återvänt"

Även nominerade FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield markerade behovet av internationellt samarbete. Multilateralism har återvänt, diplomatin har återvänt, konstaterade hon och tillade:

– De utmaningar vi möter – en global pandemi, en global ekonomi, den globala klimatförändringskrisen, massmigration och extrem fattigdom, social rättvisa – hänger samman och lämnar oss ingen ro, men de är inte olösliga om Amerika stakar ut vägen.

"Världen måste samarbeta"

John Kerry, tidigare utrikesminister, senatorskollega och god vän till Joe Biden, är tänkt att leda den demokratiska regeringens klimatinsatser.

– Du gör rätt i att återvända till Parisavtalet dag ett som president, sade Kerry men underströk sedan att detta inte är nog. Hela världen måste samarbeta för att hindra klimatkrisen, slog han fast.

– Vi står redo inför arbetet med att återvända till och förnya det internationella samarbetet.

I en uppenbar känga till den sittande presidenten Donald Trumps mer isolationistiska utrikes- och säkerhetspolitik sade Biden att USA återigen ska ikläda sig ledartröjan, och vara "redo att konfrontera våra motståndare och inte avvisa våra allierade".

Publicerad: