230 meter högt vindkraftverk kollapsade

Av:  TT

Arkivbild på vindkraftverk i Piteå.
Arkivbild på vindkraftverk i Piteå.

Ett 230 meter högt vindkraftverk har kollapsat norr om Jörn i Skellefteå kommun. Hela tornet gav vika och kraschade i marken.

– Jag har aldrig hört att det har hänt i Sverige, säger Maria Röske, vd på vindkraftsföretaget WPD.

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som vindkraftverket gav vika och föll mot marken. På bilder som Norran tagit del av syns hur tornet vikt sig några meter ovanför marken och sedan har turbinhus, torn och blad kraschat ned.

Vindkraftsparken Aldermyrberget är en byggarbetsplats och kraftverken var tänkta att sättas i drift i december, då i regi av företaget WPD Onshore.

– Det här skedde sent i går kväll när inga byggarbetare var på platsen, så det är ingen som är skadad, vilket är det viktigaste, säger företagets vd Maria Röske.

Det kollapsade tornet upptäcktes av en person som skulle ploga på platsen.

16 andra kraftverk ingår i parken som förts upp av företaget Vestas. Det är nu Vestas som kommer att genomföra en utredning av olyckan, enligt Maria Röske. Det har inte uppstått något läckage i samband med kollapsen.

– Jag ska inte spekulera men det måste vara något konstruktionsfel, tänker jag. Men det är det här man får utreda, hur kunde det här hända. Vindkraftverk är ju inget nytt, det har ju byggts tusentals i Sverige, säger Maria Röske, som arbetat i branschen i 18 år, och kallar det en mycket ovanlig händelse.

– Jag har aldrig hört att det har hänt i Sverige.

Byggarbetsplatsen är avspärrad och ligger inte i närheten av någon bebyggelse, och Röske försäkrar att det inte är någon fara för allmänheten.

Publisert: