Saudiarabien förnekar möte med Netanyahu

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Foto: Debbie Hill/AP/TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppges ha träffat Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman för ett hemligt möte, enligt israeliska medier. Men det stämmer inte, enligt Saudiarabiens utrikesminister.

Mötet i den saudiska staden Neom har beskrivits som hemligt – men uppgifter om att det ska ha ägt rum i söndags har återgetts av flera israeliska medier och en medlem i landets säkerhetskabinett. Dessutom har en saudisk regeringsrådgivare sagt samma sak till The Wall Street Journal.

Det vore i så fall det första kända mötet mellan Benjamin Netanyahu och Mohammed bin Salman och av en israelisk premiärminister i kungadömet överhuvudtaget.

Men nu skriver den saudiska utrikesministern Faisal bin Farhan på Twitter att uppgifterna inte stämmer. "Inget sådant möte har ägt rum" skriver han och framhåller att det bara vara saudiska och amerikanska företrädare på plats.

Pompeo var där

Netanyahu rapporteras ha anslutit sig till USA:s utrikesminister Mike Pompeos möte med den saudiska kronprinsen. Men Pompeo har bara bekräftat att han var i Neom och träffade Mohammed bin Salman som en del i en rundresa i Mellanöstern.

Uppgifterna om mötet ska ses i ljuset av att Israel den senaste tiden har ingått historiska avtal om normalisering med två av Saudiarabiens allierade på Arabiska halvön: Förenade arabemiraten och Bahrain. Alla tre hyser – precis som Saudiarabien – en djup misstro mot Iran, vilket ses som en av de främsta förklaringarna till de återupprättade diplomatiska banden.

De så kallade Abrahamavtalen har mejslats fram och skrivits under med hjälp av Trumpregeringen i USA.

Vill se konfliktlösning

Men regimen i Riyad har officiellt hållit fast vid att man kommer att följa Arabförbundets gamla ståndpunkt, det vill säga att inte upprätta några formella relationer med Israel innan konflikten med palestinierna är löst.

Att offentligt kommentera eventuella närmanden till Israel är en känslig fråga för Saudiarabien, som skulle riskera en ilsken motreaktion på hemmaplan.

Sudan är det senaste arablandet som kommit överens med Israel om normalisering. Och nu har Israel skickat sin första delegation till landet, rapporterar arméradion på måndagen. Det råder dock viss oenighet i Sudans ledarskikt kring hur snabbt och hur långt man ska gå.

Publicerad: