Boris Johnson klapp till britterna: Fem dagars julbubbla

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritannien får jul i år igen.

I alla fall i fem dagar.

Premiärminister Boris Johnsons coronavinterplan ger britterna en fem dagar lång julbubbla.

Den 2 december upphör de nuvarande stränga coronareglerna i Storbritannien att gälla och de är dags för en ny uppsättning restriktioner.

Enligt de uppgifter som är kända om kommande coronarestriktionerna för öriket är vissa restriktioner att vänta. Pubarna ska få hålla öppet som vanligt och affärer får ha öppet för julshopping, skriver Sky News.

Landets gym ska också få ha öppet inför julen.

Premiärminister Boris Johnson väntas också ge sina medborgare en fem dagar lång julfrist. Från julafton fram till den 28 december ska britterna få lättnader i restriktionerna som gör det tillåtet för flera hushåll att umgås, skriver Sky News.

Utöver de tillfälliga högtidslättnaderna så ska det lanseras ett nytt masstestningsprogram från den 2 december, där militären ska utföra testerna och det ska sättas in i de området där smittan klassas som allra värsta – nivå tre, skriver Sky News.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: Molly Darlington/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Exakt hur många olika hushåll som fira jul ihop väntas Boris Johnson berätta först den 3 december. Men enligt Sky News så ska planen vara att upp till tre hushåll ska få julumgås.

Jullättnaderna som nyss presenterades har också redan lett till bråk. Skottlands regering har gått ut och sagt att inget är bestämt, och att diskussionerna om coronajulen fortfarande pågår.

Enligt Sky News kan det röra sig om ett datumbråk. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon menar att för många skottar är ”Hogmanay” viktigare än jul, det vill säga nyår.

– För många är det mycket viktigt att fira in det nya året, säger Sturgeon enligt Sky News.

Under måndagen uppger Nicola Sturgeon också att de lättnader som kan komma över julhelgerna är ”små”, och påpekar att det inte är något krav att nyttja de lättnaderna som erbjuds.

Hon säger också att det inte kommer bli tal om några stora sammankomster till julen, enligt BBC:s reporter Glenn Campbell.

Men trots öppna butiker, gym och pubar så manar landets regering till fortsatt vaksamhet. Britterna uppmanas undvika att resa och följa rekommendationerna.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE