Nawzad Askandar Mala, 37, sköt sin kompis i hjärtat

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nawzad Askandar Mala, 37, sköt ihjäl sin kompis vid busstorget mitt på ljusa dagen i Sollentuna.

Ett av skotten gick rakt igenom hjärtat.

Nu döms han till livstids fängelse för mordet som beskrivs som en avrättning.

Med tre skott sköt Nawzad Askandar Mala, 37, sin 22-åriga kompis.

Mordet inträffade den 6 februari förra året, mitt på ljusa dagen, vid ett busstorg i centrala Sollentuna. På platsen fanns ett tiotal personer som stod i en busskö, bland dem även ett barn i en barnvagn.

Tingsrätten beskriver händelsen som närmast en avrättning. Den 22-årige mannen träffades med tre skott på nära håll. En av kulorna gick rakt igenom hjärtat och han fördes till sjukhus men dog av sina skador.

Nawzad Askandar Mala flydde till fots från platsen och blev misstänkt för mordet först flera månader senare. Då var han häktad för ett grovt narkotikabrott men delgavs även misstanke om mord.

Nawzad Askandar Mala, 37, sköt sin kompis på busstorget i Sollentuna
Foto: POLISEN
Nawzad Askandar Mala, 37, sköt sin kompis på busstorget i Sollentuna
Foto: POLISEN
Nawzad Askandar Mala, 37, döms till livstids fängelse.

Motivet fortsatt okänt

Nawzad Askandar Mala har under hela utredningen nekat till mordet, trots att hans dna hittades på brottsplatsen och att han pekats ut på en övervakningsfilm.

– Jag har ju varit med honom varje vecka minst två gånger. Han är min bästa kompis, säger han i förhör.

Bakgrunden till mordet är fortfarande inte känt. Utredningen har inte kunnat fastställa något motiv, men tingsrätten skriver i sin bedömning att gärningen inte anses ha varit slumpmässig eller impulsiv.

– Jag önskar jag blev skjuten istället för honom. Jag har inte dödat min vän och jag har inte alls några problem med honom, säger gärningsmannen i förhör.

Foto: POLISEN
Genom bland annat telefonavlyssning, övervakningsfilmer och bilder har Attunda tingsrätt slagit fast att Nawzad Askandar Mala mördade 22-åringen.
Foto: POLISEN
Mordet beskrivs av tingsrätten som en avrättning.

Fastnade på övervakningsfilmer

Genom bland annat telefonavlyssning, övervakningsfilmer och bilder har Attunda tingsrätt slagit fast att Nawzad Askandar Mala genomförde mordet.

”Tingsrätten konstaterar sammanfattningsvis att den samlade bevisningen för att Nawzad Askandar Mala sköt målsäganden till döds är så stark att den i sig, om bevisning som talar mot åtalet inte föranleder annat, är tillräcklig för att beviskravet ska vara uppfyllt”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten slår också fast att gärningsmannen och offret kände varandra sedan tidigare och att de båda hanterat narkotika.

– Då det inte framkommit några förmildrande omständigheter anser tingsrätten att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse, säger rättens ordförande, rådmannen Susanne Allgårdh, i ett pressmeddelande.

Nawzad Askandar Mala döms till livstids fängelse för mord samt för grovt vapenbrott.

– Min klient har under hela utredningen förnekat brott. Han menar att han inte alls har med gärningen att göra och att det inte är han som har skjutit målsäganden. De har varit vänner och något motiv till gärningen har heller inte framkommit, säger Anna Dahlbom Langley, advokat.

Nu väntar en överklagan

– Min klient är självfallet besviken på hur tingsrätten har värderat bevisningen. Vi kommer nu snarast att överklaga domen och hoppas att hovrätten gör en annan bedömning i skuldfrågan, säger hon.

Foto: POLISEN
Nawzad Askandar Mala.
Foto: Peter Wixtrom
Klockan 14.12 på torsdagseftermiddagen 6 februari, larmades polisen till Sollentuna centrum, norr om Stockholm.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN