”Vi är här för att vi har rätt att bära vapen”

LANSING.
Flera väpnade protester genomfördes runt om i USA under söndagen.

I Michigans delstatshuvudstad Lansing dök medlemmar ur högerextrema Boogaloo-rörelsen upp med automatvapen vid kongressen.

Polisnärvaron är fortsatt hög och allmänheten har uppmanats att hålla sig undan.

Vid 12-tiden samlas ett tiotal personer med automatvapen nedanför trapporna till Lansings kongressbyggnad. De unga männen bär skyddsutrustning, hawaii-skjortor och är utrustade med automatvapnet AR-15. 
En av dem, Timothy Teagan, 22, säger att de tillhör ”boogaloo”, en löst sammansatt högerextrem anti-regeringsrörelse, som vill ha ett nytt inbördeskrig i USA

– Vi är här för att vi har rätt att bära vapen. Det är media och regeringen som hävdar att det kan bli våldsamt och att vi på något sätt planerar att storma kongressen. Men det är falskt, det här är en fredlig demonstration. Vill bevisa att regeringen återigen har ljugit och spritt rädsla, säger han. 

Enligt Timothy är det andra våldsbejakande högergrupper som försökt utnyttja deras demonstration för egna syften. Det har förekommit rykten om att Proud boys velat skapa ”maximalt kaos” i Lansing. Men de väpnade protesterna runt om i landet verkar än så länge ha varit små och lugna. 

Protesterar - med automatvapen.
Protesterar - med automatvapen.

Samtidigt är myndigheterna är på tårna –  för att undvika en upprepning av kongressattacken i Washington. Gatorna kring kongressen i Michigan spärras av med hjälp av militärfordon, och nationalgardet och polis patrullerar i området. Flera byggnader har spikat upp plywood-skivor för sina fönster inför dagens protest, och ett två meter högt stängsel omringar kongressbyggnaden. 

Även ett 20-tal Trumpsupportrar har dykt upp med skyltar och flaggor för att demonstrera utanför kongressen under söndagen. Flera upprepar presidentens påståenden: att Trump är landets rättmätige president, och att det var valfusk som gjorde att Joe Biden vann valet. Emellanåt uppstår ett par hetsiga diskussioner.

Flera boende vill också markera mot vapendemonstranterna som står vid trapporna.

– Du är så feg som kommer hit med vapen!, skriker en person mot en av de unga männen från boogaloo-rörelsen.

Timothy Teagan.
Timothy Teagan.

Efter stormningen av den nationella kongressen i Washington för elva dagar sedan varnade FBI polismyndigheter i samtliga delstater för hot om nya attacker dagarna före Biden svärs in som landets nya president. Nu är det tre dagar kvar till maktskiftet. 

På nätet har det cirkulerat en poster där en anonym grupp uppmanar till de väpnade protesterna, inte bara i DC, utan i alla delstatshuvudstäder samtidigt, den 17:e januari. 

Men flera milisgrupper har sedan dess backat från planerna. I Michigan har The Southeast Michigan Volunteer Militias sagt att de inte kommer dyka upp på grund av information om Proud boys skulle dyka upp och skapa kaos. 
I högerextremistiska chattforum på Telegram, MeWe och Discord har användare också varnat varandra för att inte delta i dagens protester. Många anklagar organisatörerna för att hjälpa federala myndigheter lägga ”en fälla” där folk kan gripas. 

Beväpnad man utanför Lansings kongress.
Beväpnad man utanför Lansings kongress.

Även i Ohio samlades ett 20-tal personer med vapen utanför delstatsbyggnaden under söndagen, och flera dussin samlades utanför South Carolinas kongress. Inte heller där rapporteras några våldsamma sammandrabbningar.

Poliser på gatorna.
Poliser på gatorna.

Lansing i Michigan har en historia av väpnade protester och hot mot politiker från milis- och högergrupper. I våras intog väpnade personer kongressbyggnaden för att pressa politiker till att öppna samhället igen, efter nedstängning under pandemin. Trump uppmuntrade då gruppen och twittrade ”FRIGE MICHIGAN ”.
Sedan dess har två män även åtalats för planer på att kidnappa den demokratiska guvernören Gretchen Whitmer. 

Även delstatens justitieminister Dana Nessel har varnat allmänheten inför att röra sig kring kongressen i Lansing. Trots att man i förra veckan förbjöd folk från att bära vapen öppet inuti kongressen, finns en stor risk för många att röra sig i området de närmsta dagarna, skriver hon på twitter. 

"Vem som helst – oavsett kriminell historia, medlemskap i en anti-regeringsorganisation eller uttalad avsikt att skada statsanställda – kan fortfarande komma in i Kapitolium laddad med skjutvapen eller explosiva enheter, dolda av kläder, ryggsäckar och så vidare”. 

En 20-årig man som har stridshjälm och amerikanska flaggan över halva ansiktet, håller handen på sitt halvautomatiska vapen vid kongressen i Lansing. På skottsäkra västen har han ett märke med ”1776”, en referens till amerikanska revolutionen. 

– Vi är inte här för att skada någon. Det är snarare vår regering försöker sprida rädsla i en tid då folk redan är rädda, säger mannen som inte vill uppge sitt namn. 

Kan du förstå att folk blir oroliga när folk dyker upp med vapen vid kongressbyggnader efter stormningen i Washington? 

– Ja, jag fattar det. Det handlar om att folk inte har tillräckligt med kunskap. Ett vapen är inte farligt – om inte personen bakom är det.

PODD Riksrätt för Trump - igen

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN