Stefan Löfven allhelgonatalar – se talet här

”Stor saknad är en annan form av kärlek”

Att förlora någon är att förlora en del av sig själv.

Det återkommer Stefan Löfven till i ett tal som han håller till svenska folket under allhelgonahelgen.

– Vi som är kvar får leva med facit över hur allting blev, och det finns inga ytterligare möjligheter att säga ”jag älskar dig”, säger statsministern.

Nästan 6 000 svenskar har dött med coronaviruset i år, och kvar blir alla de som saknar dem.

I dag håller Stefan Löfven ett tal till Sverige, där han pratar om den sorg som uppstår när man förlorar någon.

– Det går inte längre att fråga om hur julfirandet var det där året, det går inte att skratta åt vad som gick fel eller reda ut gamla missförstånd, säger han i talet.

Fick inte säga hejdå

I helgen tänds ljus på många gravar runt om i landet. Många har förlorat någon, men kanske inte fick möjligheten att ta farväl på det sätt man önskat.

– Besöksförbuden på äldreboenden och behovet av fysisk distans har gjort att telefonerna gått varma, men kramarna blivit få, säger statsministern i talet.

Han landar sedan i att det är fint att tillsammans minnas de som lämnat oss, och känna tacksamhet att få lära känna en människa.

– Vi som lever nu kan bara hoppas att den dag vi avlider kommer människor i vår närhet känna samma sak. Med tacksamhet minnas vårt skratt, vår värme, våra små egenheter.

Inga coronauppmaningar

Stefan Löfven utelämnar uppmaningar om fysisk distans, en ökad smittspridning eller att tvätta händerna. I stället uppmanar han att, en helg som denna, påminna sina nära om hur mycket man älskar dem.

– Berätta för familj och vänner hur glad du är över att du har dem i ditt liv. Påminn varandra om att göra det bästa av din stund på jorden. Och påminn dig själv om att stor saknad bara är en annan form av kärlek.

Publisert:

LÄS VIDARE