Stark oro i värst drabbade kommunen: ”Klarar vi de äldre?”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sveriges just nu hårdast coronadrabbade kommun är Söderhamn, där 1,1 procent av befolkningen insjuknade i covid-19 förra veckan.

Kommunalrådet John-Erik Jansson (C) vet inte riktigt vad han ska ta sig till.

– Jag känner en stark oro för hur vi ska klara omsorgen av de äldre, säger han.

Smittspridningen i Sverige är nu på den högsta konstaterade nivån sedan coronapandemins inledning. Förra veckan, vecka 50, insjuknade 43 397 svenskar i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det motsvarar 0,42 procent av hela befolkningen. Veckan innan smittades 40 624 personer – 0,39 procent av alla svenskar.

På lokal nivå sticker två kommuner ut rejält. Det är Söderhamn i Gävleborgs län och Eksjö i Jönköpings län. Där blev över en procent av befolkningen covid-19-sjuka förra veckan.

John-Erik Jansson, kommunalråd (C) i Söderhamn.
Foto: Centerpartiet
John-Erik Jansson, kommunalråd (C) i Söderhamn.
Foto: Jessica Gow/TT
Över en procent har testat positivt under vecka 50 i Söderhamns kommun.

Söderhamn var den tredje värst drabbade kommunen i landet vecka 49 med 213 smittade, men var förra veckan den kommun med högst antal fall, 294 smittade. Kommunalrådet John-Erik Jansson (C) säger:

– Vi får ingen avtrappning, det fortsätter att eskalera. Det märker vi i våra verksamheter, där det är fortsatt höga sjuktal.

Vad beror det på?

– När vi nu en gång har fått den här höga nivån och etablerat spridning i samhället lyckas vi inte hålla det i de små familjebubblorna, utan det bär iväg. Många går omkring och är symtomfria, men bär på smittan. Tyvärr sprider man smittan utan att man känner till det.

Vad gör ni för att pressa ner smittan?

– Vi har gått över till distansundervisning för eleverna på högstadiet från i går onsdag. Och vi avslutar terminen för alla redan på fredag, nästa vecka kommer vi inte ha någon skoldag överhuvudtaget för några elever. Vi uppfattar att elever och ungdomar faktiskt bär runt smittan också. Sedan har vi naturligtvis stängt idrottshallar för äldre barn och ungdomar, där följer vi de riktlinjer som finns.

Hur är din känsla inför de närmaste veckorna?

– Jag känner stark oro för hur vi ska klara omsorgen av de äldre. Där har vi nu börjat flytta om personal från barnomsorgen till äldreomsorgen, för att över huvud taget kunna bemanna på det sätt vi behöver.

– Om standard hade varit att alla bär munskydd, så hade smittspridningen begränsats, det är min uppfattning.

Du vill att regeringen inför ett sådant påbud?

– Ja, jag tror att det skulle vara av godo, säger John-Erik Jansson.

Foto: Privat
Annelie Hägg, kommunalråd (C) i Eksjö.

Eksjö är näst hårdast drabbat i landet med 183 konstaterade fall vecka 50. Det motsvarar 1,03 procent av befolkningen. Kommunalrådet Annelie Hägg (C) säger:

– Vi har haft en stor smittspridning några veckor nu. Vi har flera grannkommuner som tidigare har haft en högre smittspridning, nu ser vi att vi har haft det här under några veckor. Det är ett bekymmersamt läge.

Sex av de tio hårdast smittdrabbade kommunerna vecka 50 ligger i Skåne – Helsingborg, Landskrona, Klippan, Burlöv, Kävlinge och Östra Göinge.

Aftonbladet har förväges sökt Region Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M) och Helsingborgs kommnalråd Peter Danielsson (M) för kommentarer.

Klippan på sjätte plats hade 153 smittade vecka 50, vilket motsvarar 0,9 procent av befolkningen. Kommunalrådet Hans-Bertil Sinclair (M) säger:

– Vi har hittills varit förskonade tillsammans med ytterligare några få kommuner i Skåne. Många in- och utpendlare till och från Klippan kommer från större städer som de senaste 14 dagarna haft en kraftig ökning. En grundskola i Klippan med 600 elever stängde förra fredagen på grund av att 31 lärare var sjukskrivna, varav åtta konstaterat smittade och ett 20-tal elever. Någon bra och tydlig förklaring i övrigt kan jag inte se.
 

Fotnot: Antalet smittade i kommunerna är högre i verkligheten. Siffrorna gäller bara bekräftade fall, personer som testats positivt.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE