Område avspärrat – risk för explosion: ”Direkt livsfarligt”

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

18 villor och totalt 50 personer evakuerades efter en brand i natt.

Branden spred sig till ett garage med gasflaskor fyllda med mycket explosivt material.

Insatsen kommer att pågå i ett dygn.

– Det finns risk för splitter som är direkt livsfarligt, säger Per Tillander, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

En brand spred sig från ett soprum till ett garage utanför Gnesta, i Södertälje kommun, under natten. När räddningstjänsten kom till platsen vid 04.20 var branden fullt utvecklad.

Ett stort område på 300 meter har spärrats av, såväl som riksväg 57, mellan Gnesta och Järna, på grund av explosionsrisk. I garaget finns gasflaskor med bland annat syrgas, gasol och acetylengas.

Totalt har 18 villor och ett 50-tal personer evakuerats. Räddningstjänsten arbetar intensivt på platsen då särskilt acetylengas är mycket explosivt.

Branden är vid 14.30 ännu inte släckt, men har falnat. De evakuerade har fått återvända hem. Explosionsrisken kvarstår dock, säger Per Tillander, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Det finns risk för splitter som är direkt livsfarligt så vi håller oss bakom säkra föremål för att inte bli utsatta.

Måste vänta till i natt

Experter på beskjutning kallades tidigare under dagen till platsen. Genom att beskjuta gasflaskan skulle innehållet läcka ut och därmed skulle explosionsrisken vara eliminerad. Men efter att drönare skickats upp för att se hur det ser ut ovanifrån är det inte längre aktuellt.

– Vi kommer inte åt att beskjuta den flaska som är särskilt farlig. Det är ingen större brand på platsen längre så flaskorna kommer att få ligga kvar som de gör tills glöden klingat av. Vid 02-tiden i natt bör glasflaskan ha svalnat så pass mycket att vi kan kliva fram och hantera den och sen påbörja eftersläckning, säger Lennart Meijer, yttre chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

”Ska inte röra sig i området”

Avspärrningarna runt området kommer att vara kvar fortsatt, liksom avstängningen av riksväg 57.

– Vid en ny bedömning har vi sett att de som bor i husen kan vara där då de har tillräckligt skydd mot en eventuell explosion. Däremot ska man inte röra sig i det här området, säger Meijer.

Ingen person har kommit till skada under branden. Polis hjälper till att dirigera trafiken på plats och utreder även om händelsen ska brottsrubriceras.

Såväl Gnesta kommun som Södertälje kommun har information om läget på sina respektive hemsidor.

Foto: PONTUS STENBERG
Publicerad: