Degerfors

Döda kvinnans skola i sorg: ”Det känns så sjukt”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Flaggan på Möckelngymnasiet vajar på halv stång.

I fredags dog en av sistaårseleverna i frontalkrocken i Degerfors.

– Det är dämpat och sorgset. Det känns så sjukt att det har hänt, säger rektor Claes Vitez.

Möckelngymnasiet i Degerfors hade börjat göra sig redo för årets skolavslutning. Nu genomsyras allt av sorg.

I fredags förändrades allt då en av sistaårseleverna, en ung kvinna, dog i frontalkrocken mellan Degerfors och Karlskoga.

Den rektangulära skolgården omgärdas av röda tegelbyggnader i två våningsplan. I mitten av asfalten vajar en flagga på halv stång som mötte eleverna på måndagsmorgonen.

Rektor Claes Vitez har precis träffat kvinnans klasskamrater när han komemer ut på skolgården. Under morgonen har de samlats och pratat om det som hänt.

– Det var dämpat och sorgset. Eleverna är tagna och det är en tung stämning. Vi lägger nu all fokus på att finnas där och stötta dem i det här, säger han.

Rektor Claes Vitez.

Foto: PONTUS ORRE

”Så sorgligt”

Krisgruppen aktiverades redan i lördags, dagen efter dödsolyckan.

– En lärare ringde mig och sa att hon sett något på Facebook. Jag ringde polisen och vid klockan 10 bekräftade de att det är en av våra elever som omkommit. Det är så sorgligt att en ung människa går bort alldeles för tidigt, säger han.

Skolan kontaktade all personal och mentorerna i kvinnans klass ringde samtliga elever i klassen och berättade vad som hänt.

– Vissa hade redan sett spekulationerna på sociala medier. Men det var viktigt för oss att ringa upp alla elever och berätta själva. I helgen har vi samarbetat med kyrkan för att ge ett akut stöd till de som behövde det, säger han.

Flaggan vajar på halv stång.

Foto: PONTUS ORRE

Ordnat särskilt minnesrum

När Möckelgymnasiets omkring 300 elever kom till skolan på måndagsmorgonen stod ett minnesrum redo. Där kan den som vill lämna en hälsning i en bok.

– Det här påverkar ju hela skolan, oavsett om man kände henne väl eller inte. Vi har ställt in alla möten för att prioritera elevhälsan och hela tiden finnas där. Vi har även uppmanat eleverna att hålla koll på varandra, se till att alla får den hjälp som behövs. En sådan här händelse kan ju skapa många känslor som är viktiga att fånga upp, säger han.

Människor sörjer på olycksplatsen.

Foto: PONTUS ORRE

Inom de kommande dagarna ska skolan hålla en tyst minut och minnesstund med samtliga elever. Sannolikt på den intilliggande fotbollsplanen, så att avstånd kan hållas på grund av pandemin.

– För några år sedan hade vi en annan tragisk dödsolycka där en elev omkom. Jag trodde det var nog då. Att skolan hade drabbats tillräckligt. Men så var det tydligen inte. Det känns så tragiskt att oskyldiga unga människor drabbas av något sånt här. Det är helt sjukt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Olyckan inträffade mellan Degerfors och Karlskoga.

Foto: PONTUS ORRE
Publisert:

LÄS VIDARE

Sara överlevde dödsolyckan – förlorade bästa vän och pojkvän

ÄMNEN I ARTIKELN

Degerfors

Örebro län

Värmland

Karlskoga

Skola & utbildning