Richard Bergström bekräftar: Nya vaccinet kommer i april

Uppdaterad 2021-04-13 | Publicerad 2021-04-12

De första leveranserna av Johnson & Johnsons coronavaccin Janssen är på väg till EU-länderna.

Vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar nu att den första omgången snart når Sverige.

Under måndagen rapporterade flera internationella medier att den första sändningen av Janssens covidvaccin (Johnson & Johnson) har lämnat lastkajen och är på väg till EU-länderna som har beställt det.

Det amerikanska bolaget ska leverera 55 miljoner doser till EU före slutet av juni och ytterligare 120 miljoner doser under årets tredje kvartal, skriver Reuters.

Nu intygar vaccinsamordnare Richard Bergström i ett sms till Aftonbladet att Sverige kommer att få ta del av det nya vaccinet:

”Kan bekräfta att första leveransen är på väg från Belgien. Kommer bara 67 000 doser i april, men sedan mer: 295 000 i maj och 888 000 i juni. I Q3 (tredje kvartalet, reds. anm) kommer 2,7 milj doser. Observera att detta är ett vaccin som bara behöver en dos”.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar nu att den första omgången snart når Sverige.

Krävs bara en dos

Johnson & Johnsons vaccin består bara av en dos istället för de två som behövs av de andra tre coronavaccinen som är godkända av EU.

Enligt planen skulle den första EU-leveransen ha skickats redan i början av april, men på grund av problem med produktionen så har det blivit förseningar . Något som kan bli problematiskt för EU-länder där vaccinationstakten behöver ökas. Både i Spanien och Italien har man räknat med att ha Johnson & Johnson-vaccinet på plats denna vecka för att skynda på vaccinationskampanjen.