Embryon tillåts frysas ner längre i Danmark

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En frysbehållare för äggceller. Arkivbild från IVF-kliniken i Hammarby Sjöstad.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
En frysbehållare för äggceller. Arkivbild från IVF-kliniken i Hammarby Sjöstad.

Den danska regeringen slopar gränsen för hur länge en kvinna får frysa ner sina ägg under pågående fertilitetsbehandling.

Gränsen på fem års nedfrysning tas bort, så nu kan ägg, både befruktade och obefruktade, hållas frysta till det år då kvinnan fyller 46, skriver danska hälsodepartementet i ett pressmeddelande .

Hittills har praxis varit att förstöra äggen efter fem år av fertilitetsbehandling. De som efter detta ville fortsätta behandlingen har varit tvungna att extrahera nya ägg för att frysa ned, något som kräver omfattande hormonbehandling. Lagändringen motiveras med att kvinnor ska slippa en denna "onödiga och krävande process".

Den nya gränsen på 46 år är densamma som åldersgränsen för att få genomgå fertilitetsbehandling i landet.

Lagändringen kan komma att påverka även svenskor eftersom hundratals svenska kvinnor korsar sundet varje år för att genomgå fertilitetsbehandling, något som ofta har att göra med kortare kötider på de danska klinikerna.

Emma Axelsson, ordförande för Femmis, en svensk ideell förening för frivilligt ensamstående föräldrar som fått barn via donation på klinik, välkomnar beskedet.

– Det är jättepositivt, framför allt för danskarna. Jag tror dock att en majoritet av de svenskor som åker till Danmark nyttjar sina embryon inom den tidigare gränsen, men vi uppskattar det ändå då det kan hjälpa vissa individer, säger hon.

– Det är inte omöjligt att detta har att göra med att embryodonation blivit lagligt i Danmark. Om man förstör embryon efter fem år så går det ju inte att donera dem, fortsätter Emma Axelsson.

Publicerad: