Vännerna Christer, 75, och Bengt, 69, dog i isvaken – skulle rädda fiskare

Sonen: Vet att han skulle ångra om han inte gjort allt

Publicerad 2021-03-01

Vännerna Bengt, 69, och Christer, 75, försökte rädda livet på fritidsfiskarna som gått genom isen i Vallsjön i Sävsjö kommun.

Den hjältemodiga insatsen slutade med att alla fyra drunknade.

– Jag vet att pappa inte hade kunnat leva med sig själv om han inte hade gjort allt han kunde för att försöka rädda dem, säger sonen Mattias till Aftonbladet.

Under hela veckan hade solen lyst kring Vallsjön i Sävsjö kommun och vårvärmen kändes i luften.

Torsdagen den 25 februari var inget undantag

Det fina vädret hade fått två pimpelfiskare att ge sig ut på isen och pröva lyckan.

Christer Andersson, 75, kunde från sommarstugans altan se fritidsfiskarna, allt medan han som bäst höll på att färdigställa bastubygget han påbörjat.

– Pappa hade alltid något projekt på gång. Han mådde bra av att arbeta och det var därför han var ute vid stugan den dagen, säger sonen Mattias till Aftonbladet.

Skulle inte gått ut på isen

Även vännen Bengt Lundstedt, 69, var på plats och njöt av det vårlika vädret.

– Han älskade den platsen. Det var vårt drömställe, säger hustrun Carina och tillägger att Bengt och Christer varit vänner sedan länge och umgåtts mycket.

Vad som egentligen hände därute på isen, strax efter 13-tiden på torsdagen, vet egentligen bara de som var där.

Men enligt Mattias talar mycket för att Christer, som var bekant med fritidsfiskarna som beskrivs som mycket erfarna, hörde deras rop på hjälp när de hamnade i vattnet och sprang då ner till sjön tillsammans med Bengt och försökte rädda dem.

– Kanske såg pappa till och med vad som hände från verandan. Han var mycket försiktig av sig och skulle aldrig ha gått ut på isen om han inte var förberedd. Det talar för att de inte hann ringa och invänta SOS, utan var tvungna att agera själva.

Även Carina menar att händelseförloppet måste ha gått mycket snabbt.

– Bengt verkar ha lämnat stugan mycket hastigt eftersom altandörren var öppen, lyset stod på och datorn var igång.

Hon förklarar att Bengt inte skulle ha gått ut på isen om det inte hade rört sig om en nödsituation.

– Han var ute på isen förra måndagen och sa då att det var sista gången.

Livbojen låg kvar

Enligt Mattias är ett möjligt scenario att Christer och Bengt väl ute på isen stått längs med kanten på isvaken och försökt få upp fritidsfiskarna från varsitt håll.

Bengt Lundstedt.

Livbojen de fått med sig verkar inte ha fyllt sitt syfte eftersom isen var glashal. I stället tror Mattias att Bengt och Christer försökt att lyfta upp fritidsfiskarna ur vattnet.

– Men eftersom deras overaller var vattenfyllda var de för tunga, och troligen brast isen sedan runt dem helt och alla åkte ner i vattnet.

När Christer vid 16-tiden fortfarande inte hade kommit hem till lunch, började hustrun Inga-Lill ana oråd och bad en av sina söner att åka ut till platsen.

– Redan då sa mamma att hon kände på sig att pappa var död, berättar Mattias.

På plats började även brodern att misstänka att något hade hänt.

– Han och en granne såg hur livbojen låg kvar kring vaken och hur dörrarna stod öppna, förklarar Mattias och tillägger att grannen därefter ringde till SOS.

Gjorde allt de kunde

Även Carina, som flera gånger försökt nå Bengt, började bli orolig. När hon via Inga-Lill förstod att inte heller Christer svarade kastade hon sig i bilen och körde ut till stugan.

– Jag kände direkt att något allvarligt hade hänt och kom dit ungefär samtidigt som den första polisbilen anlände.

Fyra män dog i samband med att de var och fiskade på Vallsjön.

På plats kunde räddningsteamet konstatera alla hade fyra drunknat i det kalla vattnet.

– De gjorde allt vad de kunde men det var redan försent, säger Mattias som trots den olyckliga utgången berömmer räddningsinsatsen och stödet de fått efteråt.

– Människor har verkligen varit helt fantastiska.

Var eldsjälar

Trots att situationen fortfarande är chockartad finner Mattias och hans familj tröst i minnet av Christer.

– Han hade ett sådant oerhört stort hjärta och ville alltid hjälpa alla. Jag vet att min pappa hade grubblat ihjäl sig och inte kunnat leva med sig själv om han inte hade gjort allt han kunde för att försöka rädda dem. Det underlättar att veta att han och Bengt gjorde sitt yttersta för att in i det sista försöka hjälpa andra.

Även Carina berättar hur både Bengt och Christer var eldsjälar.

– De gjorde verkligen en hjälteinsats. Jag vet att man förmodligen inte tänker logiskt i en krissituation utan att man gör det som krävs. Men tyvärr får vi dem inte tillbaka. Och det är tungt att tänka på. Vi hade ett sådant himla bra liv tillsammans och det var där ute, vid stugan, som vi skulle fortsätta med det.

Under helgen har ytterligare fyra personer omkommit efter att ha gått igenom isen. För Mattias är det nu viktigare än någonsin att uppmärksamma riskerna.

– Tänk efter före. Även om man tror att man vet, så är det inte alltid man gör det. Du kan ha gått på samma sjö i 50 år men ändå kan det vara annorlunda just i dag.

Följ ämnen i artikeln