Coronapandemin

Annas läppar svullnade upp efter vaccinsprutan

”Det svider och spänner”

Av: 

Johanna Emnéus Ekström

NYHETER

Flera personer med kosmetiska fillers har fått komplikationer då de vaccinerats mot covid-19.

För Anna, 27, slutade vaccineringen med en allergisk reaktion.

– Helt plötsligt började det klia och spänna om läpparna, säger Anna.

Varje år gör närmare 100 000 svenskar olika skönhetsingrepp. Ett av de vanligare är så kallade fillers i ansiktet, för att släta ut rynkor eller för att göra läppar och kinder mer fylliga.

Sjukvårdaren Anna, 27, som arbetar inom psykiatrin i Stockholm, är en av dem. Hon har valt att ha fillers i sina läppar.

I helgen fick Anna sin första dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Bara några minuter efter att vaccinet injicerats i armen svullnade hennes läppar upp rejält.

– Jag började känna att det sved och kliade om läpparna och då var det tydligt att jag hade fått en allergisk reaktion av vaccinet, säger Anna.

Anna hade hört att personer med fillers kunde få en reaktion på Modernas vaccin. Hon var inte beredd på att det skulle hända med Astra Zenecas vaccin.

Tidiga rapporter om Moderna

En rådgivande panel till USA:s läkemedelsmyndighet FDA har tidigare gått ut med en varning, efter att flera personer upplevt svullnader och inflammationer där de injicerat fillers i samband med att de tagit Modernas coronavaccin.

Svenska läkemedelsverket fått in liknande rapporter om biverkningar, både med Modernas och Pfizer Biontechs vaccin. Hittills är det åtta personer som rapporterat besvär där de injicerat kosmetiska fillers, efter vaccinering.

– Det här är ingen chock. Alla material man tillför kroppen, som fillers, kan orsaka immunologiska reaktioner. Vaccin plus fillers kan göra att man reagerar, säger Elisabeth Bernspång som är läkare och utredare på Läkemedelsverket.

Astra Zeneca: Inga liknande fall

Innan Anna blev vaccinerad var hon medveten om biverkningarna som kan drabba de som har fillers. Men eftersom hon skulle få Astra Zenecas vaccin var hon inte orolig.

– Jag hade det lite i bakhuvudet, att man kan få biverkningar om man har fillers. Men jag trodde att det gällde andra vaccintillverkare. Jag visste inte att man kunde få det av Astra Zenecas vaccin också, säger Anna.

Enligt Andreas Heddin, medicinsk Chef på Astra Zeneca i Norden, har läkemedelsföretaget själva inte stött på likartade reaktioner.

– Vi har hittills inte noterat den här typen biverkningar i våra fallrapporter, men vi tittar på det och är medvetna om att det tidigare beskrivits för andra coronavaccin.

Anna har bett om att få vara anonym.

Läkaren: Samma sak hände igår

Efter reaktionen fick Anna behandlas med antihistaminer. Då fick hon veta att en annan kvinna fått en liknande reaktion dagen innan. Trots det fick Anna ingen förvarning och inte heller någon fråga om hon hade fillers innan vaccineringen påbörjades.

– De borde ha frågat mig om jag hade fillers, speciellt eftersom en annan tjej reagerat dåligt dagen innan. Jag hade velat ha en liten varning om att det kunde ske.

Läkemedelsverket menar att det är för tidigt att gå ut med allmänna råd om fillers i samband med vaccinering. För det krävs en större mängd biverkningsrapporter att analysera och dra slutsatser kring. Dessutom bedöms reaktionerna inte som farliga, då de kan behandlas på ett enkelt och snabbt sätt.

Men Elisabeth Bernspång säger ändå, att hon som läkare tycker att man bör fundera på att avstå från fillers innan man vaccinerar sig.
– Om man inte måste använda fillers av medicinska skäl så kanske man inte ska göra det förrän några månader efter vaccineringen.

Oro inför spruta två

Om nio veckor ska Anna få sin andra dos covid-vaccin och säger att hon nu är rädd för hur hennes kropp kommer att regera då.

– Jag har hört att man reagerar starkare på andra dosen och om jag reagerade så här nu vad kommer jag då få för biverkningar?

– De borde meddela detta till allmänheten så att fler vet att det kan ske innan man vaccinerar sig.

Anna heter egentligen något annat.

Arkivbild.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Vaccin

Coronaviruset

Stockholm

Sverige