Tusentals moskéer har rivits i västra Kina

Av:  TT TT-AFP

"Älska partiet – älska landet", lyder skylten som myndigheterna placerat ovanför entrén till en moské i staden Kashgar i Xinjiang-regionen. Arkivbild från november 2017.
"Älska partiet – älska landet", lyder skylten som myndigheterna placerat ovanför entrén till en moské i staden Kashgar i Xinjiang-regionen. Arkivbild från november 2017.

Tusentals moskéer har demolerats i Xinjiang i nordvästra Kina – där det sedan tidigare rapporterats att hundratusentals muslimer placerats i läger.

Omkring 8 500 moskéer har rivits helt och hållet, enligt en rapport från den australiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI), som har följt utvecklingen via bland annat satellitbilder. Ytterligare ungefär lika många moskéer har rivits åtminstone delvis, till exempel genom att minarettorn eller kupoler har tagits bort.

Det mesta av förstörelsen har ägt rum under de senaste tre åren, enligt rapporten. Under samma period har den kommunistiska statsapparaten bedrivit ett idogt arbete för att "omskola" en stor del av Xinjiang-regionens muslimska befolkning i ett stort antal läger, vilket man motiverar med att det är en åtgärd mot extremism.

Förra veckan hävdade en talesperson för Kinas utrikesdepartement att det finns omkring 24 000 moskéer i Xinjiang och sade att det per person är "fler än i många muslimska länder". Enligt ASPI:s rapport återstår i själva verket färre än 15 500 moskéer i sitt ursprungliga skick.

Förra året fann nyhetsbyrån AFP att tiotals begravningsplatser i Xinjiang demolerats, varpå mänskliga kvarlevor och delar av gravstenar lämnats utströdda på marken.

Inga av de kristna kyrkor eller buddhistiska tempel som ASPI hållit ögonen på har rivits.

Publisert: