Astra Zeneca pausar vaccin – testperson sjuk

Astra Zeneca pausar sitt coronavaccin.

Anledningen är att en frivillig testperson drabbats av ”potentiellt oförklarlig sjukdom”, rapporterar den amerikanska medicinsajten Stat.

– Enligt rapporterna fick den här personen en obehaglig nervinflammation, säger Richard Bergström, vaccinsamordnare, till Expressen.

Astra Zeneca är inne i testfas 3 av det coronavaccin som många länder i världen väntar på.

Men på tisdagskvällen meddelade det svensk-brittiska företaget att de sätter processen på paus. Detta eftersom en försöksperson i Storbritannien ”fått en allvarlig reaktion”. Som en säkerhetsåtgärd stoppas alla vaccintester tillfälligt.

En talesperson för Astra Zeneca säger i ett uttalande att det rör sig om en "rutinmässig åtgärd som måste ske när det uppstår en potentiellt oförklarlig sjukdom under ett försök".

Enligt rapporterna ska personen fått en nervinflammation.

– Det är transversell myelit. En nervinflammation och den ger uttryck i att man kan få en delvis förlamning, eller smärta i delar av kroppen. Det är ofta återgående – men det vet vi inte ännu. Det är precis den här typen av biverkningar som man letar efter. Vissa vacciner har en sällsynt biverkning som är liknande den här, säger vaccinsamordnare Richard Bergström, till Expressen.

Granskar händelsen

Företaget skriver att de jobbar hårt för att påskynda en granskning av händelsen, så att processen med att ta fram ett vaccin inte ska försenas. De understryker att det inte är säkert att sjukdomen har med vaccintesterna att göra.

Det är oklart på vilket sätt personen blivit sjuk. Men en källa med insyn i företaget säger till medicinsajten Stat att testpersonen ”förväntas återhämta sig”.

Det är inte helt ovanligt att vaccin pausas under den kliniska testningen. Hur länge Astra Zenecas uppehåll kommer att pågå är än så länge osäkert. Men enligt BBC, som pratat med en person ur forskarlaget, rör det sig förmodligen bara om några dagar.

Sverige har köpt 6 miljoner doser

Flera länder har redan ingått avtal med läkemedelsföretaget om att köpa vaccin när det blir godkänt. Sverige har tillsammans med EU gått in och köpt 300 miljoner doser på förhand – varav 6 miljoner ska gå till Sverige.

– De som får det först är troligen personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg, har socialminister Lena Hallengren tidigare sagt till TT.

För närvarande har nio coronavaccin gått in i den tredje och avslutande testfasen.

PODD Ann bor där pandemin inte slagit till

Det finns tio länder utan registrerade coronafall – svenska Ann bor i ett av dem.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: