Ruth Bader Ginsburgs sommar i Sverige: ”Hon blev inspirerad”

Karin Bruzelius lärde känna domaren som ung

Ruth Bader Ginsburg var en feministisk ikon som banade väg för andra kvinnor.

Domaren själv inspirerades av Sverige – och bodde här en tid under 60-talet.

– Hon lärde sig svenska och hade sin dotter Jane på svenskt dagis, berättar Karin Bruzelius, vars familj stod nära henne.

Efter ett liv som kvinnarättskämpe och 27 år i USA:s högsta domstol har Ruth Bader Ginsburg, 87, gått ur tiden. Den liberala domaren som har uppnått hjältestatus kommer att bli ihågkommen för sin starka personlighet, sitt rättvisepatos och arbete för kvinnors rättigheter.

Karin Bruzelius lärde känna ”the notorious RBG” på 60-talet. Då kom hon till Lund för att samarbeta med Karins pappa Anders Bruzelius, rådman och jurist vid Lunds universitet.

– Hon var i Lund en hel sommar och var mycket med vår familj. Hon blev vän med min far och hade en tät relation till min mor. Hennes dotter Jane gick på svenskt dagis, berättar Karin Bruzelius.

Ruth lärde sig också svenska.

– Hon läste flytande på svenska och så gav hon accent till sina kommentarer genom att lägga in något svenskt ord, säger Kjell Å Modéer, professor emeritus på Lunds universitet, som lärde känna henne på 80-talet.

Karin Bruzelius familj stod nära Ruth Bader Ginsburg.
Karin Bruzelius familj stod nära Ruth Bader Ginsburg.

Kände kärlek till Sverige

Feministikonen utvecklade en stark kärlek till Sverige, som hon såg som en förebild för sitt hemland USA.

– Hon blev väldigt inspirerad av att komma till Sverige och se att vi hade kommit längre i rättigheter när vi får barn, att det fanns möjligheter till barnpassning och rättigheter i samboskapet.

1969 utnämndes hon till hedersdoktor på Lunds universitet tillsammans med Anders Bruzelius. Enligt Carina Bergfelt, SVT:s tidigare USA-korrespondent var Lunds hedersdoktorsring, av ett 20-tal, sden enda som hon bar varje dag.

– I Sverige var hon någonting när hon behandlades som att hon inte var vatten värd i USA. Det här var hon otroligt stolt över. När jag träffade henne visade hon sin doktorsring och hon pratade om hur mycket Sverige betydde för henne, säger hon till SVT Nyheter.

Ruth Bader Ginsburg under sin tid i Lund.
Ruth Bader Ginsburg under sin tid i Lund.

Träffades i Sverige förra året

Hon och familjen har hållit kontakten genom alla åren. Karin Bruzelius, som är jurist och idag själv domare i Norges högst domstol träffade Ruth Bader Ginsburg i Sverige förra året. Då kom hon hit kom för att utnämnas till jubelhedersdoktor – 50 år som hedersdoktor i Lund.

– Det var fantastiskt rörande att träffa henne igen. Jag har ju följt hennes karriär och hon har alltid varit ett ideal för mig, säger Karin Bruzelius.

Hon kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg som en rakryggad kvinna som alltid tänkte innan hon sa något och fick människor att lyssna när hon talade.

Att hon inte finns mer är en förlust för USA och världen, menar Karin Bruzelius.

– Det är en stor sorg att hon har gått bort. Hon var en viktig jurist. Men jag känner en stor tacksamhet för hur hon inspirerat mig med sitt arbete i att stå upp för att kvinnor ska behandlas lika som män.

Ruth Bader Ginsburg dog av cancer i bukspottskörteln.

Publisert:

LÄS VIDARE