Magdalena Andersson i Sälen – besökte skiduthyrning

Statsministern och justitieministern har synts i julhandeln.

Aftonbladet kan nu avslöja att finansminister Magdalena Andersson besökte en skiduthyrning i Sälen den 20 december.

– När jag såg henne kände jag att jag inte behövde ha lika dåligt samvete över att vara där, säger ett vittne.

Socialdemokratiska statsråd har fått tung kritik för att inte leva som de lär under julhelgen.

Statsminister Stefan Löfven har upprepade gånger synts i Stockholms handel före jul. På annandagen ska justitieminister Morgan Johansson ha köpt ”en liten vitvara” i ett shoppingcentrum i Lund.

Finansministern besökte en skiduthyrning i Sälen 20 december.
Finansministern besökte en skiduthyrning i Sälen 20 december.

Väntade på pjäxor

Aftonbladet kan nu avslöja att finansminister Magdalena Andersson besökte en skiduthyrning i Sälen, eftermiddagen den 20 december.

– Hon stod och väntade på ett par pjäxor för längdskidor, säger ett ögonvittne till Aftonbladet.

Den 20 december var en söndag, vilket ofta innebär en ”bytesdag” då turister åker hem och nya anländer till skidstugorna.

– Jag ringde dit två timmar innan för att fråga om det var mycket folk. Då sa de att det för tillfället var luftigt och inte så mycket folk. Men det är ju en bytesdag då många kommer på eftermiddagen för att hämta och lämna skidor.

– Jag tycker att det var väldigt märkligt att hon var där, i Sälen. Och att det var i en skiduthyrning på en bytesdag – det var så många fel. Det hade kanske varit bättre en tisdag morgon eller något, när det inte kommer så mycket folk, säger vittnet.

Folkhälsomyndigheten: Tänk igenom

Det finns inget reseförbud till Sälen eller andra skidanläggningar i Sverige. Men inför julledigheten skrev Folkhälsomyndigheten att det är ”viktigt att tänka igenom” om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra:

”Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om en resa till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till en semesterort där många människor träffas på samma plats är nödvändig.”

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson via hennes pressekreterare.

”Jag varken bekräftar eller dementerar exakt var statsråd befinner sig för tillfället, av säkerhetsskäl. Det jag kan säga är att finansministern just nu besöker sin dotter som arbetar på annan ort i Sverige. Hon umgås enbart med den närmaste familjen. Finansministern försöker alltid undvika trängsel i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och statsministerns uppmaningar”, skriver Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt finansministern, i ett sms till Aftonbladet.

”Inte helt hundra”

Nyligen rapporterades att ett 30-tal säsongsarbetare på Skistar satts i karantän efter fall av covid-19 bland personalen.

Personen som såg Magdalena Andersson på skiduthyrningen hade själv funderat över om det var så bra att besöka Sälen över jul, med tanke på smittorisken och den ansträngda vården.

– När man tar ett beslut att åka känner man att det inte är helt hundra. Men ser man finansministern där känner man lite jaha, då kanske inte jag behöver känna att det var världens sämsta beslut, säger vittnet.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Publisert:

LÄS VIDARE