Partiledarna tillbakavisar Ebbas bild: Stämmer inte

KD:s Ebba Busch hävdar bestämt att Stefan Löfven och ansvariga myndighetschefer har diskuterat fördelar med att fler coronasmittas.

Något som tillbakavisas av andra mötesdeltagare.

”Jag deltog också i möten och inte en enda gång sågs det som en fördel att många svenskar snabbt blev sjuka” skriver Anders W. Jonsson (C) på Twitter.

Enligt Kristdemokraternas Ebba Busch var en av punkterna som diskuterades under de aktuella coronamötena med samtliga partiledare och ansvariga myndigheter under fjolåret fördelarna med en större smittspridning i samhället.

– Vi har suttit på möten med statsministern och med ansvariga myndighetschefer som fört resonemang om fördelar med större smittspridning, att vi skulle nå immunitet snabbare än andra länder, det har visat sig varit allvarligt fel, det borde de har vågat erkänna tidigare, förklarade hon för Aftonbladet under onsdagen.

Löfven: Helt fel

Påståendet tillbakavisades dock snabbt av Stefan Löfven som menar att det är ”helt fel”.

– Jag förstår inte vad det kommer ifrån, säger han till Aftonbladet.

Inte heller Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, håller med om påståendet:

”Det är naturligtvis inte önskvärt med en hög smittspridning, och några sådana resonemang har inte förts på de här mötena heller. Medicinska fakta gällande immunitet har presenterats, men det har aldrig diskuterats som en del i Sverige coronastrategi” skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

”Inte en enda gång”

Även flera andra mötesdeltagare, däribland Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt och Centerpartiets då tillförordnade partiledare Anders W. Jonsson, tillbakavisar Busch påstående:

”Jag deltog också i möten och inte en enda gång sågs det som en fördel att många svenskar snabbt blev sjuka. Att immuniteten i befolkningen ökar när fler har haft en virusinfektion är ett medicinskt konstaterande ej en politisk målsättning!” skriver Anders W. Jonsson på Twitter.

Kristdemokraternas Ebba Busch.
Kristdemokraternas Ebba Busch.

Sjöstedt: Inte samma minnesbild

Inte heller Jonas Sjöstedt minns det så som Ebba Busch beskriver det:

”Jag har inte samma minnesbild som Ebba. Visst insåg många att en något större smittspridning var en effekt av delar av den svenska strategin, men jag minns inte att regeringen därmed sagt att större smittspridning var ett mål i sig” skriver han på Twitter.

I efterföljande tweets har KD-ledaren upprepat påståendet, samt förtydligat att hon ej sagt att det var målet:

EB: Skydda riskgrupper

”Målet var skydda riskgrupper och begränsa smittspridningen så att kurvan hölls nere och vården hann med. Möjlig positiv effekt av det skulle vara högre grad av immunitet” förklarar hon.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch samt Moderaterna och Sverigedemokraterna utan resultat.

Till Expressen har Ulf Kristersson (M) tidigare sagt:

– De har inte använt begreppet flockimmunitet. Men Ebba Busch har ändå rätt. På mötet den 21 april talade Folkhälsomyndigheten om positiva bieffekter av en hög smittspridning och om ”immunitet som hämmar smittspridningen”.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa till tidningen att att han inte kan svara på exakt vad som sades på de aktuella mötena:

– Däremot, om man inte vill stå för flockimmuniteten i dag var det något man pratade mycket om initialt. Anders Tegnell trodde att vi skulle ha flockimmunitet senast i april, maj. Den diskussionen har ju funnits där, men jag kan inte svara på hur Stefan Löfven har ställt sig till det här, säger han till Expressen.

Liberalernas Nyamko Sabuni har avböjt att kommentera.

Publisert:

LÄS VIDARE