Nyheter

Eskilstunabränder kan vara hämnd för gripande

Av: 

TT

NYHETER

Tre personer har anhållits sedan mängder av bränder blossade upp på kort tid i Eskilstuna. Även polishuset angreps. Polisen misstänker att händelserna har koppling till en häktad person.

– Om det är en hämndaktion mot polisen så är det mycket allvarligt, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområdet.

De första brandlarmen började ringas in vid klockan 22 på söndagskvällen. Inom en timme var det ett tiotal larm och de fortsatte komma fram till strax före midnatt.

Under kvällen attackerades även polishuset i Eskilstuna när någon kastade brinnande föremål mot byggnaden. Attacken orsakade dock inga omfattande skador.

Det stora antalet bränder, som var utspridda över staden, misstänks av såväl räddningstjänst som polis vara samordnade.

Misstänker hämnd

Polisen misstänker att det finns koppling till en grovt kriminell, som har en ledande position i ett kriminellt nätverk, som häktades för någon vecka sedan.

– Om syftet med attackerna är hämnd mot polisen eller att visa solidaritet vet vi inte. Vi utesluter inte heller andra motiv, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Det misstänkta motivet grundar sig på vad polisen känner till sedan tidigare om hur de kriminella nätverken i området är organiserade, enligt Sjöqvist.

– Om det är en hämndaktion mot polisen så är det mycket allvarligt. Det är ingen framgångsrik strategi heller, det är inte så att vi kommer att sluta på grund av det här. Man utsätter allmänheten för skadegörelse och oro. Det kan vara en barnfamilj som får sin husvagn förstörd och så ska man förklara det för barnen, säger Christer Sjöqvist och fortsätter:

– Vill man slippa polisens intresse ska man sluta begå brott.

Tre anhållna

Under tidig natt greps tre män i 20-årsåldern, misstänkta för att ha varit delaktiga i bränderna. Alla tre är kända av polisen sedan tidigare.

Efter förhör anhölls de, skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse i samband med en av bränderna.

– Det är mycket möjligt att det blir fler brottsrubriceringar, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Och polisen tror att fler personer har varit inblandade.

– Den omfattning som det här handlar om kräver fler än tre personer, bränderna är ju utspridda på en ganska stor yta, säger Mikael Ehne.

"En attack"

Polisen meddelar nu att den hämtar in resurser från lokalpolisområden i polisregion Öst för att stärka sin närvaro i Eskilstuna. Förstärkning finns även att få från andra regioner och polisens nationella avdelning, Noa, om behovet finns.

"Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin. Vi står enade och stärker den lokala närvaron i Eskilstuna vid behov", säger Anders Thornberg, rikspolischef, till polisens hemsida.

Så vitt känt har ingen person skadats vid bränderna.

Inga nya bränder som kan knytas till söndagskvällens händelser har rapporterats under måndagen, uppger polisen vid 21-tiden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert: