Nazistledare döms för hets mot folkgrupp

TT

Publicerad 2021-05-12

Rasistiska inlägg på en rysk sajt är grunden till domen mot en av de ledande männen inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Arkivbild.

Två rasistiska inlägg på en rysk sajt. Det är grunden till att en av de ledande männen inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Västsverige nu döms av Göteborg tingsrätt, rapporterar Göteborgs-Posten.

Mannen, som är i 30-årsåldern, har under flera år varit en väl synlig företrädare för NMR. Han hade bland annat en framträdande roll vid demonstrationen i samband med bokmässan i Göteborg 2017. Mannen har dömts för brott fler gånger tidigare, bland annat för våldsamt upplopp.

Nu fälls han igen, denna gång för hets mot folkgrupp. På ett konto på en rysk sajt har han publicerat två inlägg med bland annat hakkors, bilder på Hitlerhälsningar och överkorsade Davidsstjärnor.

Själv hävdar han att det är andra som utnyttjat hans konto och att han inte längre är aktiv in om NMR. Men rätten dömer honom för två fall av hets mot folkgrupp. Straffet blir villkorlig som.

ANNONS