Sebastian ville handla med mynt – fick nej

Foto: Privat
NYHETER

Sebastian Carlsson tänkte passa på att göra sig av med lite överblivna mynt. Men i kassan blev det nej med hänvisning till nya regler – inga myntköp över 25 kronor, sades det.

– Då sa jag att då köper jag en sak i taget, säger Sebastian.

Foto: Privat
Sebastian Carlsson

I förra veckan begav sig Sebastian Carlsson, som bor i Stockholmstrakten, till Hemköp för att handla. Han brukar lägga överblivna mynt i en burk och sedan växla in. Nu när pengarna är på väg att bli ogiltiga bestämde han sig för att sätta sprätt på en rejäl näve.

– Jag tänkte att vi gör av med några, sen var det inte planerat att det blev just på Hemköp men så blev det, säger han.

Började om från början

Sebastian plockade på sig sina varor. Totalt blev det fem saker till ett värde av sammanlagt 94 kronor. Men väl framme i kassan tog det stopp – kassörskan förklarade att han inte fick betala över 25 kronor med mynt.

Sebastian bad om att få träffa butikschefen, som intygade att regeln gällde och hänvisade till ett dokument från branschorganisationen Svensk Handel.

– Då sa jag att jag tänker betala med mina mynt, och att de fick göra ett återköp på alla mina prylar, säger Sebastian.

Sedan började han om från början.

– Jag sa att då köper jag en sak i taget. Sedan lade jag upp grejerna, en liter mjölk tack och så vidare, och frågade om jag behövde gå ett varv i butiken mellan varje.

Fick stor spridning

Bakom honom i kön fanns bara en person, som Sebastian erbjöd att gå före. Men personen tyckte att han gjorde helt rätt, och lät Sebastian handla klart i lugn och ro. Efteråt skrev han ett inlägg om händelsen på Facebook – som i skrivande stund har gillats av 75 000 personer.

– Det fanns ingen tanke egentligen, jag tänkte bara berätta för kompisarna. Sedan spårade det ur... men det flesta tycker att det är en kul grej.

Har du blivit avskräckt från att handla med mynt i framtiden?

– Jag har inte så många kvar, haha. Men jag har inga problem med det, det var kul nu och det blir säkert kul nästa gång också.

”Stort problem med volymen”

Enligt Claes Salomonsson, presschef på Axfood, är den generella regeln hos kedjan är att det går att handla med obegränsat antal mynt. Men enskilda handlare kan ha andra regler.

På den berörda Hemköpsbutiken har man valt att sätta en gräns på 25 kronor i mynt för att de får in så stora volymer. Detta för att vissa mynt snart är ogiltiga. Gränsen är samma som Svensk handel har rått sina medlemmar att sätta – i samband med bytet av sedlar och mynt.

– Det är ett stort problem med volymen, det är flera varje dag som kommer med så mycket mynt. De svämmar över oss, det är svårt att ta vara på så mycket. Vi får skicka väldigt mycket till banken, säger butikschefen.

När utbytet av mynten är avklarat ska gränsen tas bort, meddelar han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hemköp

Stockholm