Rekordkarriären – från minister till presidentkandidat på mindre än ett år

avOskar Forsberg

39-åringen är gift med sin dramalärare från skolan och är nu en av favoriterna till att vinna det franska presidentvalet.

Emmanuel Macron är den yngsta av kandidaterna och historien om hans väg till makten liknar ingen annans.

– Han är som en katt, du kan kasta ut honom genom ett fönster och på något sätt landar han alltid på fötterna, säger Macrons mentor och rådgivare Alain Minc till BBC.

1 av 4 | Foto: Dominique Jacovides/IBL

I april i fjor samlades några hundra personer på ett möte norr om Paris. Emmanuel Macron, 39, minister i Hollandes regering, skulle hålla tal. Merparten av de inbjudna gästerna var talarens vänner och familjemedlemmar.

– Det kändes lite som ett bröllop. Ett litet rum, känslor och tal, sa en av deltagarna i efterhand.

Men det var inget bröllop - i stället var det vid det här tillfället den politiska rörelsen ”En Marche!” föddes.

Snabbaste politiska karriären någonsin

Efter att ha talat i ungefär en timme om Frankrikes industri och sysselsättning meddelade Macron att han skulle lansera den nya politiska rörelsen.

Under mötet förekom inga fanfarer, inget flaggviftande och nästan inga journalister var på plats. Men trots den anonyma lanseringen är Macron, mindre än ett år senare, favorit till presidentposten.

Det är den snabbaste politiska karriären någonsin i Frankrike i modern tid.

– På några månader utvecklades han från barn till tonåring och från tonåring till vuxen. Jag har känt honom i 15 år och jag är fortfarande överraskad hur fort han lär sig de politiska spelreglerna, säger Macrons mentor och rådgivare Alain Minc till BBC.

Men politik var aldrig någon självklarhet för Macron. När han gick i skolan i Amiens ville han bli författare.

– Han har alltid varit lite annorlunda, när de flesta kollade på tv så läste han bara böcker, minns en gammal klasskamrat.

Gifte sig med lärarinnan

En som verkligen uppskattade eleven Macron var hans lärarinna Brigitte Trogneux.

– Han var inte som de andra, sa hon i en dokumentär om Macron som sändes på fransk tv i fjor.

Brigitte Trogneux blev förälskad i sin elev.

Hon var 24 år äldre än Macron, var gift och mamma till tre barn. Men lärarinnan skiljde sig från sin make och gifte sig med sin elev 2007.

Till en början undvek paret att synas offentligt men efter lanseringen av ”En Marche!” blev det omöjligt. Paret har synts i flera offentliga sammanhang och poserat på åtskilliga tidningsomslag, bland annat på omslaget till Paris-Match där de går tillsammans på stranden.

Efter mötet i april 2016 blev Macron hånad av etablissemanget. Lejonparten ansåg att han inte skulle ha någon chans och få svårt att locka till sig sympatisörer. En antagonist kommenterade ”En marche!” genom att publicera låten ”I walk alone” på sociala medier.

Le Pen främsta motståndaren

Men kritikerna hade fel. Macron stod inte ensam utan lyckades rekordsnabbt locka till sig följare.

Idag har ”En Marche!” över 200 000 medlemmar.

Enligt flera experter ser Macron inte längre politiken i Frankrike som en traditionell kamp mellan vänster och höger utan i stället mellan protektionism och globalisering. Hans främsta motståndare är varken socialistpartiet han lämnade eller Francois Fillons konservativa republikaner.

I stället är det Marine Le Pen med sin anti-liberalism och protektionism som är Macrons största politiska motpol.

Som Aftonbladet kunde rapportera igår så letar många franska väljare efter någon som kan stoppa Le Pen. Syskonparet Sara och David Boulestein var på ett av Macrons valmöten i Paris.

– Framförallt letar vi efter någon som kan stoppa Marine Le Pen, sa David Boulestein till aftonbladet.

– Kan du tänka dig en värre katastrof än att hon blir president?

Macrons mentor Alain Minc minns ett samtal han hade med presidentkandidaten, när de precis lärt känna varandra för omkring 15 år sedan.

– Jag frågade honom ”Vad kommer du göra om 20 år?” Macron svarade: ”Jag kommer vara president”.

ARTIKELN HANDLAR OM