Putin har visat upp den nya militärbasen i Arktis

NYHETER

President Vladimir Putin har besökt den enorma militärbasen som Ryssland bygger i Arktis.

En strategiskt placerad bas med plats för 150 soldater, i en byggnad målad i landets färger, enligt CNN.

Under presidentens besök betonade han vikten av att skydda Rysslands ekonomiska och säkerhetspolitiska intressen.

1 av 2
Ryssland premiärminister Dmitrij Medvedev och president Vladimir Putin på ögruppen Frans Josefs land.

Ryssland stärker sin militära närvaro i Arktis – en region rikt på så väl olja som naturgas. Enligt Svenska Dagbladet uppskattas Arktis oljetillgångar rymma 90 miljarder fat oupptäckt olja.

Enligt Putin själv är värdet av mineralrikedomar i Arktis uppskattade till 30 biljoner dollar, skriver Svenska Dagbladet.

Arktiska ögruppen Franz Josefs land har tillhört Sovjetunionen, och numera Ryssland, sedan 1926 och det är där som Vladimir Putin anlägger en enorm militärbas i Rysslands flaggas färger.

Presidenten besökte militärbasen

Nyligen besökte Vladimir Putin den stora militärbasen som enligt CNN:s uppgifter rymmer 150 trupper och där soldaterna tränar under hårda förhållanden.

Under presidentens rundtur betonade han behovet att skydda Rysslands ekonomiska och säkerhetspolitiska intressen på Arktis, rapporterar AP. Men han öppnar också upp för att samarbeta med andra länder om utvinningen av landets resurser.

Krympande ismassa en möjlighet för exploatering

Allt eftersom polarisen smälter så ger det också bättre förutsättningar för exploatering. Något som gör att rivaliteten i regionen ökar. Danmark, Norge, Kanada och USA hävdar att de har territoriell rätt till områden i Arktis, något som presidenten tog upp under sitt besök.

Putin påpekar att han är öppen för samarbete med de andra länderna för att utvinna naturresurserna, bland annat genom transportkorridorer, miljöarbete och forskning, skriver Nettavisen.

Med på presidentens rundtur var även premiärministern Dmitrij Medvedev och försvarsminister Sergej Sjojgu.

Här ligger den ryska militärbasen.
ARTIKELN HANDLAR OM