Här är bilderna hela världen snackar om

NYHETER

Nato-toppmötet i Bryssel har blivit en riktig snackis – men det är ändå inte försvarspolitik som ligger på allas läppar just nu. Istället hyllas en bild från den 25 maj.

1 av 3 | Foto: AURORE BELOT / BELGA
Från vänster till höger (främre raden): Birgitte Macron, Frankrike, Emine Gulbaran Erdogan, Turkiet, Melania Trump, USA, Drottning Mathilde, Belgien, Ingred Schulerud, Norge, Desislava Radeva, Bulgarien, Alemlie Derbaudrenghien, Belgien (bakre raden): Gauthier Destenay, Luxemburg, Mojca Stropnik, Slovenien, Thora Margre Baldvinsdottir, Island.

Det var på torsdagen som ett antal Nato-toppar och deras fruar skulle äta middag vid det kungliga slottet i Laken i Bryssel, Belgien. Ett toppmöte stod på schemat och terrorfrågan väntades hamna i stort fokus.

Men det är bilderna från middagen som kanske fått allra störst spridning i sociala medier. Och anledningen är att en person i sällskapet sticker ut. Bland världsledarnas fruar – som Birgitte Macron, Melanie Trump och Emine Erdogan – syns en ensam man.

”Bästa jag sett”

Det är Gauthier Destenay, som är gift med Luxemburgs första homosexuella premiärminister. Han heter Xavier Bettel. De har varit partners sedan 2010 och gifte sig 2015, kort efter att samkönade äktenskap legaliserats i landet.

De glada bilderna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Och tonen är mycket positiv. Destenay har blivit kallad ”hjälte”.

”Det här är det bästa jag sett på ett bra tag”, skriver journalisten Beyza Burcak på Twitter om bilderna.

För närvarande är Xavier Bettel världens enda öppet homosexuella stats- eller premiärminister, rapporterar Independent. Värt att notera i sammanhanget är dock att inga män till kvinnliga Nato-toppar syns i bild.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Bryssel

Luxemburg