Trump tror inte på motion: ”Folk är som batterier – kan dö”

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Träning är olämpligt.

Det anser president Donald Trump i en artikel från The New Yorker.

Trump menar att människor är som batterier – födda med en begränsad mängd energi – och som dör i förtid om den förbrukas.

1 av 3 | Foto: Stephen Lovekin / WIREIMAGE FOR HILL & KNOWLTON WI

Att president Donald Trump inte är särskilt intresserad av träning – om det inte innebär golf – kanske inte kommer som en fullständig överraskning.

Trump, som flera gånger påtalat att han varken röker eller dricker alkohol, och därmed ser sig som hälsan själv – uppges dock väga omkring 108 kilo, vilket gör att hans BMI ligger på nivån överviktig på gränsen till fetma.

Trump själv har sagt att han inte sover särskilt mycket, endast tre-fyra timmar, per natt, och att han har en förkärlek för biff och McDonalds.

Älskar biff och snabbmat

I boken ”Trump Revealed” skriven av två reportar från Washington Post framkommer att Trump gav upp det mesta av sportaktiviteterna efter college och att han tycker att alla former av fysisk aktivitet är onödig.

Detta då Trump uppges se människan som ett batteri – med en begränsad mängd energi – och att träning bör undvikas då det bara stjäl energi.

”Du dör i förtid”

När en vän till Trump tränade för ett Ironman-triathlon ska Trump till och med ha sagt att ”Du kommer att dö ung på grund av detta”.

Därför kanske det inte är så konstigt att den 70-årige presidenten till synes undviker allt som har med fysisk ansträngning att göra.

Utmanade Clinton på hälsoduell

Under presidentvalskampanjen utmanande Trump sin moståndare Hillary Clinton på en hälsoduell. Trump själv förklarade för New York Times att han inte följde någon särskild diet eller tränade något speciellt.

– Alla mina vänner som tränar hela tiden gör knäböj och höftböj – de är en katastrof, sa Trump och tillade att han får tillräckligt med motion av att tala inför publik under en timme.

Trumps personliga läkare bedömde under den tiden hans hälsotillstånd som ”utmärkt” och sa att om Trump blev president skulle han bli ”den mest hälsosamma individen som någonsin valts”.

Något som möttes av stark kritik då Trump –till skillnad från föregångarna Barack Obama, som var en flitig basketspelare och George W. Bush som var en ivrig löpare och mountainbiker – endast påvisat en förkärlek för fysisk aktivitet i samband med sitt golfande – vilket han själv säger är mer en chans att göra affärer på än träning.

Säger emot forskningen

Under sina 100 första dagar som president ska Trump ha spelat golf vid ett 20-tal tillfällen på sina olika golfanläggningar runtom i landet.

Men trots att Trump själv ser sig som en hälsoguru så är medicinska experter mer oense om presidentens uttalande gällande träning.

Bland annat rekommenderas vuxna över 65 år att utföra minst 150 minuter pulshöjande aktivitet varje vecka, samt muskelförstärkande aktiviteter som exempelvis styrkelyftning två eller fler dagar i veckan.