Fox News-profilen sparkas efter sexuella trakasserier

Bill O’Reilly betalade fem kvinnor över hundra miljoner för att hålla tyst – Trump: ”Han är en bra kille”

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Donald Trump kallade honom oskyldig för två veckor sen.

Nu sparkar Fox News sin största profil – misstänkt för flera fall av sexuella trakasserier.

– Efter en grundlig och noggrann genomgång av anklagelserna har bolaget och Bill O'Reilly kommit överens om att han inte ska återvända till Fox News, säger kanalen i ett uttalande.

1 av 6 | Foto: BRENDAN MCDERMID / TT
Bill O'Reilly

Fox News-profilen Bill O’Reilley sparkas efter flera fall av misstänkta sexuella trakasserier.

I ett uttalande, som Washington Post publicerar, skriver den konservativa tv-kanalen:

”Efter en grundlig och noggrann genomgång av anklagelserna har bolaget och Bill O'Reilly kommit överens om att han inte ska återvända till Fox News”.

Bara några timmar före O’Reilly fick sparken skakade han hand med påven på Petersplatsen i Rom, rapporterar Washington Post. Dock är det osäkert om påven visste vem han skakade hand med. O’Reilly var en av flera vip-personer på plats och de samtalade inte under det korta mötet.

Årslön på 160 miljoner

Bill O’Reilly har varit Fox News största tv-profil. Hans tv-show ”The O’reilly factor” har varit kanalens flaggskepp i närmare tjugo år. Med genomsnittliga tittarsiffror på 4 miljoner varje kväll är det den mest sedda nyhetsshowen i amerikansk kabel-tv.

Så sent som i mars skrev kanalen ett nytt treårigt kontrakt med Bill O’Reilly, värt mångmiljonbelopp, uppger Washington Post. Hans årslön uppges vara 18 miljoner dollar, motsvarande drygt 160 miljoner kronor.

Men bara veckor senare, i början av april, publicerade New York Times ett granskande reportage där det framgår att O’Reilly och Fox News sedan 2002 betalat flera kvinnor över hundra miljoner kronor för att de inte skulle driva fall av sexuella trakasserier till rätten.

Därefter började en stor mängd annonsörer att överge Bill O’Reillys tv-program och drog tillbaka sina annonser från Fox News.

Trump: ”Tror inte han gjort nåt fel”

USA:s president Donald Trump däremot, visade vännen Bill O’Reilly sitt stöd.

I en intervju med New York Times kallade Trump honom ”en bra kille” och sa att han inte skulle ha betalat kvinnorna några pengar:

– Personligen skulle jag inte ha gjort några överenskommelser. För man borde ha tagit det hela vägen. Jag tror inte att Bill gjorde nåt fel, sa Trump i intervjun.

Men de senaste veckorna har fler kvinnor antingen trätt fram och berättat, eller anmält Bill O’Reilly för både rasistiska och sexuella trakasserier.

Enligt New York Times granskning har tv-kanalen och Bill O’Reilly betalat ut sammanlagt totalt 13 miljoner dollar, över 115 miljoner kronor, för att tysta fem kvinnor som antingen arbetat tillsammans med honom, eller varit gäster i hans tv-program.

Onanerat i telefon

Anklagelserna har rört allt från verbala övergrepp, fula kommentarer och oönskade närmanden till telefonsamtal där det låtit som att O’Reilly onanerat, enligt New York Times.

De ekonomiska uppgörelserna med två av kvinnorna uppges ha gjorts efter att Fox News förra styrelseordförande Roger Ailes fick sparken förra året, också på grund av sexuella trakasserier.

Då kommenterade tv-kanalens moderbolag 20th Century Fox att man inte tolererar uppträdanden som visar ”respektlöshet mot kvinnor eller bidrar till en obekväm arbetsmiljö”.

I New York Times granskning berättar Wendy Walsh, en tidigare regelbunden gäst i ”The O’Reilly factor”, hur hon plötsligt gick miste om ett lukrativt jobberbjudande på Fox News, när hon tackade nej till att följa med O’Reilly upp på hans hotellrum.

– Jag mår dåligt av att några av de här gamla männen använder parningsstrategier som var ok på 50-talet och inte är det nu. Jag hoppas att yngre män kan lära sig från det här, sa Walsh till New York Times.

”Borde fått sparken 2004”

Efter att O’Reilly fått sparken hyllas nu Walsh av Lisa Bloom, advokat som representerar tre av de andra kvinnorna som anklagat Bill O’Reillys för sexuella trakasserier.

– Wendy Walsh är den rena definitionen av mod, skriver hon i ett uttalande på Twitter.

– Fox News borde ha sparkat honom 2004 när den första anmälan gjordes, skriver hon.

Inför New York Times publicering hotade O’Reillys advokat med rättsliga åtgärder ”för att försvara herr O’reillys rykte”.

– Precis som andra prominenta och kontroversiella personer så riskerar jag stämningar från individer som vill att jag ska betala dem för att undvika negativ publicitet, sa Bill O’Reilly själv i ett uttalande till New York Times.

Ville skona sina barn

– Men viktigast, jag är en far som bryr mig djupt om mina barn och skulle göra vad som helst för att undvika att skada dem på något sätt. Så för att skona mina barn har jag undvikit kontroverser, sa han i uttalandet.

Några av fallen i New York Times granskning av Bill O’Reilly har uppmärksammats tidigare.

2004 betalade han en stor summa pengar till den tidigare kollegan, tv-producenten Andrea Mackris. Bill O’Reilly ska då ha försökt locka henne till sex med historier om sina egna sexäventyr, bland annat en påstådd orgie med två SAS-flygvärdinnor.

Bill O’Reilly, som de senaste dagarna varit på semester i Italien, hävdar fortfarande att han är oskyldig och att kvinnornas anklagelser mot honom är ogrundade.

– Det är oerhört nedslående att vi skiljs åt på grund av helt ogrundade påståenden, säger han om att sluta på Fox News enligt enligt ABC News.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fox News

Fox