Polisorder vid terror: Skjut för att döda

avEbba Thornéus

Brittisk polis kommer i fortsättningen inte behöva tveka att skjuta skarpt för att stoppa misstänkta terrorattacker.

I efterdyningarna av terrordådet på Westminister Bridge som dödade fem personer har polisen nämligen fått nya order: Skjut för att döda!

1 av 4 | Foto: GETTY IMAGES

Det var den 3 mars som Khalid Masood, 52, mejade ned fotgängare på Westminister Bridge och gick sedan till attack med kniv mot en polis utanför parlamentsbyggnaden i centrala London. Totalt dog fem personer, och Masood själv sköts ihjäl av polis.

Frågan om beväpning har sedan dess varit en het potatis i landet.

10 500 beväpnade poliser

Vanligtvis är poliser i Storbritannien inte beväpnade men efter flertalet återkommande terrorhot och ökad kriminalitet kommer omkring 10 500 poliser att bära vapen från och med nästa år rapporterar The Sun.

Det är framförallt det återkommande användandet av fordon, framförallt lastbilar, som använts i vid terrorattentat, som i Nice, Berlin och Stockholm, som fått brittisk polis att diskutera nya taktiker för att kunna få stopp på gärningsmännen i tid.

Beordrade att skjuta

I de nya riktlinjerna kan den brittiska polisen numera bli beordrade skjuta verkanseld mot vindrutan på fordon som kör mot folkmassor.

Något man tidigare inte brukar göra då en träffad förare riskerar att tappa kontrollen över fordonet och orsaka ytterligare okontrollerad skada.

– Om någon använder ett fordon som vapen finns det inte många sätt att stoppa det. Att ställa ett fordon i vägen kommer inte att hjälpa utan man måsta skjuta föraren, säger Simon Chesterman, nationell ledare kring beväpning av brittisk polis till The Sun.

Får inte studsa

Samtidigt trycker Simon Chesterman på utmaningen att ha så kraftfull ammunition att kulan verkligen kan tränga igenom rutan och inte studsar.

– Men jag är övertygad på att våra beväpnade polismän är utrustade med tillräckligt kraftiga vapen och ammunition för att stoppa en lastbil.

Flera röster inom poliskåren hyllar den nya strategin och säger till tidningen att många poliser nu kommer känna sig tryggare med att våga avfyra sina vapen i situationer där någon kör på andra personer.

”Ett avgörande”

Tidigare chefsinspektör Mick Neville säger att beslutet är avgörande för poliser som numera har stöd i lagen för att kunna ta snabba beslut.

– Detta är mycket förnuftigt med tanke på den förändringen som har skett i terroristernas taktik.

Neville får även stöd av Ken Marsh på The Metropolitan Police Federation, som representerar flertalet poliser i London-området.

– Om en polistjänsteman tvingas tveka på frågan; ”Ska jag skjuta eller inte” så riskerar många oskyldiga människor att dö.

ARTIKELN HANDLAR OM