USA vill ha nytt militärt högkvarter i Norge

NYHETER

USA:s marinkår har börjat träna soldater vid den norska militärbasen Værnes.

Nu hoppas de få Norges tillåtelse att stationera flera hundra soldater där permanent – i ett nytt europeiskt högkvarter. Det rapporterar sajten Military.com och norska VG.

1 av 2 | Foto: NTB/SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN
Här anländer över 300 amerikanska marinkårssoldater till Værnes den 16 januari i år.

Sedan i januari deltar 330 amerikanska marinkårssoldater i övningar på norska militäranläggningen Værnes, utanför Trondheim.

Avtalet löper över 2017. Sedan hoppas USA kunna fördubbla sin styrka på den norska basen – och på så vis skapa en stor marinkårshubb i Europa. Det rapporterar sajten Military.com.

– Vår tilldelade styrka i Europa ligger i nuläget på cirka 650 marinkårssoldater och den tilldelade styrkan kan placeras här, säger den amerikanske generalen Niel Nelson till sajten, i en intervju på Værnes.

Varnades av Ryssland

Men den amerikanska militära närvaron är en het politisk potatis i Norge .

När USA och Norge ingick avtalet om Værnes-övningarna i höstas var Norge tydliga med att de, precis som tidigare, inte kommer att tillåta andra länder att placera permanenta styrkor på norsk mark. Samtidigt gick Ryssland ut och sa att Norge förvärrar säkerhetsläget i regionen.

Det norska försvarsdepartementet säger till Verdens Gang att ingenting har ändrats – men framhåller också att övningarna är viktiga för det norska försvaret, för dess allierade och för Nato-samarbetet.

”Det pågår en löpande dialog mellan försvaret och USA:s marinkår i ärendet, för att utbyta erfarenheter och för att värdera nyttan av en eventuell utvidgning av systemet”, skriver det norska försvarsdepartementets kommunikatör Lars Gjemble i ett mejl till VG.

Vill träna i arktisk miljö

Anledningen till att USA vill utöka samarbetet Norge är att de vill ha mer militär träning i arktisk miljö.

På Værnes får de tillgång till ett omfattande grottsystem i fjällmiljö, med utrustning för upp till 4 600 soldater.

– Nu när vi i marinkåren kan skifta fokus från öknen lite mer, och återgå till att strida i alla klimat och miljöer, får Norge mycket fokus, säger den amerikanske majoren Tom Stona till Military.com.

De ser framför sig att amerikanska marinkårssoldater kommer att fortsätta rotera på Værnes.

I nuläget har USA sin största Europa-stationering i Rumänien, där styrkor har roterat sedan 2010.

”För tidigt att säga”

När avtalet mellan USA och Norge går ut vid årsskiftet måste ett nytt sådant godkännas av det norska stortinget. I nuläget är det oklart hur ett sådant skulle kunna se ut, enligt försvarsdepartementets talesperson Lars Gjemble:

”Det är för tidigt att kommentera om systemet fortsätter och i vilket utförande”, skriver han till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato

Norge

USA