Massivt pådrag på valdagen – utökar med 50 000 poliser

avAdam Westin

NYHETER

Vallokalerna i Frankrike har öppnat.

Bara i Paris har 12 000 extra poliser satts in för att valdagen ska gå säkert till.

– De kommer ingripa omedelbart om det behövs, säger Pierre-Henry Brandet vid inrikesdepartementet till AFP.

1 av 9 | Foto: ERIC FEFERBERG / AFP
Fransk kravallpolis patrullerar gatorna i Paris.

Klockan 08 öppnade vallokalerna i Frankrike, i den avgörande rundan där Nationella frontens kandidat Marine Le Pen eller socialliberala kandidaten Emmanuel Macron kommer väljas till nästa president.

Det franska inrikesdepartementet har satt in en extra styrka på 50 000 poliser för att se till att valdagen förflyter säkert.

– Liksom vid den första valomgången kommer fler än 50 000 nationella poliser, utöver den kommunala polisen och militären som ingår i operation Sentinelle, att arbeta under söndagen för att garantera säkerheten vid vallokaler och ingripa omedelbart om det behövs, säger talespersonen Pierre-Henry Brandet till AFP.

Operation Sentinelle är den militära operation som har pågått sedan terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo i januari 2015.

Bara i Paris har 12 000 extra poliser satts in. Det handlar inte enbart om att motverka terrordåd, utan även att se till att säkra firandet när någon av kandidaterna gått segrande ur valet.

Greps med sprängmedel

Efter den serie terrorattacker som landet varit utsatt för råder undantagstillstånd i Frankrike. I december fattade parlamentet ett beslut om att undantagstillståndet skulle råda till 15 juli, efter valet, då risken för nya attentat bedöms vara ”extremt hög”.

Den 18 april greps två män i Marseilles med bland annat tre kilo sprängmedel, laddade automatvapen och en flagga som hör till terrorsekten IS. Männen hade för avsikt att genomföra en attack i samband med valet, sade inrikesminister Matthias Fekl då.

Två dagar senare besköts tre poliser på paradgatan Champs Elysées i Paris. En av dem dog.

ARTIKELN HANDLAR OM