Pentagon: Kryssningrobotar från Jemen stoppade

TT-AP-AFP

Uppdaterad 2023-10-20 | Publicerad 2023-10-19

Den amerikanska jagaren USS Carney 2018. Arkivbild.

USA:s försvarsdepartement Pentagon hävdar att den amerikanska flottan har stoppat kryssningsrobotar avfyrade från Jemen – ”potentiellt” med Israel som mål.

Tre ”kryssningsrobotar och flera drönare”, avfyrade av Huthirebeller, har skjutits ner över vatten, säger Pat Ryder, talesperson vid Pentagon.

– Vi kan inte med säkerhet säga vad dessa robotar och drönare var riktade mot, men de avfyrades från Jemen och färdades norrut längs Röda havet, potentiellt mot mål i Israel, säger Ryder men framhåller att man fortfarande utreder saken.

Enligt Ryder sköts robotarna ner eftersom de ”utgjorde ett potentiellt hot” med hänvisning till robotarnas kurs. Han tillägger att USA är berett att göra allt som krävs för ”att skydda våra partner och våra intressen i denna viktiga region”.

Inga personer kom till skada, enligt Pentagon.

Jagaren USS Carney patrullerade i Röda havet som en del av en kraftigt förstärkt amerikansk militär närvaro beordrat av USA:s president Joe Biden för att upprätthålla stabilitet i området till följd av kriget mellan Israel och terrorstämplade palestinska Hamas.

Iranstödda Huthirebeller har uttryckt stöd för palestinierna och hotat Israel. I förra veckan varnade Abdel Malek al-Houthi, rebellgruppens ledare, USA för att ingripa i den pågående konflikten mellan Israel och Hamas och hotade att hans styrkor skulle hämnas genom att avfyra drönare och robotar.