Alex 35, köpte sex av ukrainska kvinnor: ”Jag äcklas av mig själv”

Företagaren Alex 35, köpte sex en gång i veckan. Nu äcklas han av det.

Vändningen var 200 sekunders avslöjande att ukrainska kvinnor på flykt säljer sex för att försörja familjen.

– Det fick mig att sluta. Det var en ögonöppnare, säger Alex.

I april förra året började 35-årige Alex köpa sex av kvinnor. Det blev snabbt ett beroende som han inte kunde vara utan.

– Jag är förälder nästan på heltid och är bara fri fredagar och lördagar. Jag kände att jag inte hade tid att träffa tjejer. Dumt som det låter så är detta snabbt avslutat och man har sina behov, säger Alex.

Men avslöjandet av Aftonbladets 200 sekunder om att ukrainska kvinnor på flykt tvingas prostituera sig blev en ögonöppnare.

– Jag fick en klump i magen och tänkte ”Vad har jag gjort?”. Jag äcklades av mig själv.

Då bestämde sig Alex. Han lovade sig själv att det blir inga mer sexköp. Ett löfte som han än så länge lyckats hålla.

– Det är hemskt. Det är kvinnor som flytt kriget och tvingas göra detta för att skicka pengar till sina familjer, säger han och fortsätter:

– Sedan är det också så att nu har polisen fått upp ögonen för detta och man vill inte ha det på sitt CV. Jag tar hellre en rattfylla än det.

”Två av tre gör det”

Att köpa sex är inte ovanligt i Alex manliga bekantskapskrets. Det har blivit en hobby för en del och ett missbruk för några, förklarar han.

– Två av tre gör det. En stor del är gifta men så åker grabbgänget till Polen och då händer det. Det är allt från 20-åringar till 60-åringar.

Första gången händer ofta på utlandsresor med killkompisar och med en hel del alkohol i kroppen, berättar Alex. Han har också märkt att en del utländska företag lägger till besök hos prostituerade som en del i betalningen till klienten.

– Det är en muta för att få med personen i affären.

Aftonbladets reporter Susanna Nygren intervjuar Alex.
Aftonbladets reporter Susanna Nygren intervjuar Alex.

Spelar skådespel

Alex berättar om ett möte med en kvinna från Ukraina. Hon var från Cherson. Där hade hon drivit en skönhetssalong.

– Hon berättade att den inte finns kvar på grund av kriget. Hon var här tillfälligt för att tjäna pengar till sin familj.

Alex mådde lite dåligt när han förstod att hon var från det krigsdrabbade Ukraina. Men det var först med 200 sekunders avslöjande som han förstod att detta var ett utbrett fenomen.

– Innan ni tog upp detta så tänkte jag inte ens i de banorna. För när man träffar dem så ler de och är väldigt trevliga. Men alla kan ju spela ett skådespel. Det gör de troligtvis – för de kommer från ett krigsdrabbat land där väldigt mycket är förstört.

Vad är det du skäms mest för?

– Att jag har köpt en tjänst av dem där de har varit i en situation där de inte vill göra det egentligen.

200 sekunders avslöjande att ukrainska kvinnor på flykt säljer sex för att försörja familjen fick Alex, 35, att sluta köpa sex.
200 sekunders avslöjande att ukrainska kvinnor på flykt säljer sex för att försörja familjen fick Alex, 35, att sluta köpa sex.

Dövade skuldkänslor

Tidigare har han och kompisarna resonerat med varandra att det är okej att köpa sex av kvinnor – eftersom de tar ganska mycket betalt. Det har dövat skuldkänslorna. Efter 200 sekunders avslöjande tänker han annorlunda.

– De ska försörja andra också, troligtvis. Det måste man tänka på.

Hur hade du känt om det hade varit din dotter som var tvungen att sälja sex?

– Hade det varit min dotter så hade jag blivit galen. Så pass galen att jag inte kan säga till dig vad jag hade gjort med den personen. Det är inte okej någonstans. Man utnyttjar en person i en beroendeställning.

Varför ville du berätta om det här i Aftonbladet?

– Jag har fått ett uppvaknande och jag vill att andra män som köper sex slutar, säger han och fortsätter:

– Jag vill säga till den som sysslar med detta: ”Hur hade de själva känt om det var deras syster, dotter eller deras mamma som var tvungen att sälja sig själva på grund av det var krig i deras land”?

Alex heter egentligen något annat.

200 sekunders programledare Robert Aschberg.
200 sekunders programledare Robert Aschberg.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN