Man misstänks för över 500 våldtäkter mot barn

Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks ha våldtagit två barn under en lång tid.

Ett av barnen kan ha utsatts för grova våldtäkter hela 500 gånger och den åtalade mannen misstänks ha dokumenterat många av övergreppen.

– Det är ett stort mål som krävt mycket resurser, säger kammaråklagare My Lindholm.

Åtalet som väcktes igår är enormt.

Det finns få ärenden som motsvarar det antal brott som misstänks ha utförts mot två barn, båda under 15 år.

Brotten, våldtäkter och grova våldtäkter, ska även ha dokumenterats och de misstänks ha begåtts under tidsperioden i januari 2020 och den 30 september 2021.

En man, som är i 50-årsåldern, misstänks för majoriteten av våldtäkterna. Ytterligare en man är åtalad misstänkt för att ha deltagit i en av våldtäkterna.

Tagit stora resurser

Åklagaren i ärendet, My Lindholm, vill inte säga hur brotten uppdagades men berättar att ett av barnen misstänks ha utsatts för grova våldtäkter över 500 gånger.

– I vart fall 500 gånger som jag uttrycker det i stämningsansökan.

Mannen åtalas även för grovt barnpornografibrott. I hans ägo har man hittat 5 516 bilder och 91 filmer där barn utnyttjas på ett särskilt hänsynslöst sätt. Han har även dokumenterat vissa av övergreppen han själv utfört och skickat det vidare till den andra åtalade mannen.

Lindholm säger att ärendet tagit många polisers tid i anspråk, men även varit svårt känslomässigt.

– Det tar på en att arbeta med den typen av brott, det man måste höra och se, säger hon.

”Långa straff”

Den man som åtalas för över 500 våldtäkter har gjort vissa medgivanden. Han ska även i ett samtal med en läkare ha medgett att han utfört övergrepp. Om det är så han avslöjades framgår inte av stämningsansökan.

Den andre mannen nekar till brott.

Vad gäller den man som misstänks för merparten av våldtäkterna har det funnits en närståenderelation till barnen. I bevisningen finns bland annat fotografier, filmer och anteckningar som gjorts av ett av barnen om saker hon utsatts för.

My Lindholm har ännu inte bestämt vad hon kommer att yrka på för påföljd.

– För en grov våldtäkt är minimumstraffet 5 års fängelse. Här handlar det om över 500 så det är självklart så att det blir långa straff som jag kommer yrka på, säger hon.

Rättegången inleds den 15 december.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN