Teknikjättar slappa med info om konfliktmineraler

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2023-08-04

Arbetet med att motverka så kallade konfliktmineraler, exempelvis från Demokratiska republiken Kongo, står inte längre lika högt upp på teknikföretagens agenda. Arkivbild.

Techjättarna har släppt fokus på ifall deras produkter byggs med konfliktmineraler, enligt en ny granskning. En tredjedel av Microsofts underleverantörer lever inte upp till kraven.

Det är sajten Gamesindustry.biz som har granskat hur techföretag som Microsoft, Sony, Google, Meta, Apple, Amazon och Nintendo kontrollerar att deras produkter inte innehåller konfliktmineraler. Undersökningen pekar åt en slappare inställning till problemet från i princip alla inblandade.

Väpnade konflikter

För cirka tio år sedan började bolagen redovisa om underleverantörer levde upp till krav på att inte beblanda sig med väpnade konflikter eller barnarbete i de områden, främst Demokratiska republiken Kongo, där mineraler till exempelvis spelkonsoler bryts. Efter att inledningsvis ha haft svårt att redovisa hur många av deras samarbetspartners som inte handlade med konfliktmineraler skärpte samtliga bolag tillsynen. 2019 försäkrade Microsoft att 99,6 procent av de smältverk och raffinaderi man jobbade med hade passerat en tredjepartsgranskning. För 2022 är den siffran nere på 65 procent, enligt Gamesindustry.biz.

Brutit flera kontrakt

Microsoft är dock inte ensamma om att redovisa negativa siffror. Sony redovisar att 73 procent av de smältverk och raffinaderi man jobbade med hade passerat en tredjepartsgranskning. Före 2020 var den siffran över 80 procent.

Meta redovisar i samma kategori en siffra på 89 procent, för två år sedan var den siffran 99 procent.

Både Google och Apple redovisar att alla smältverk och raffinaderi man jobbade med hade passerat en tredjepartsgranskning. Apple har dock brutit kontraktet med 23 av 261 underleverantörer under 2022 för att de inte levde upp till kraven. Google har samtidigt avbrutit sitt deltagande i flera initiativ för att försäkra fortsatt konfliktfri mineraltillgång, enligt Gamesindustry.biz.