Flyktingmottagandet i Sverige

Marwa, 9, ska utvisas till Marocko – ensam

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

9-åriga Marwa har inte ens två veckor på sig innan hon måste lämna Sverige – trots att resten av familjen har fått uppehållstillstånd.

Migrationsverket kräver nämligen att hennes pappa, som ingen vet var han är, måste godkänna att hon stannar i landet.

– Jag vill bara vara med min mamma och mina syskon, säger Marwa.

Hemma i lägenheten i Ödeshög i Östergötland där Marwa bor är sängen full av gosedjur. Hon älskar att gå i skolan och tittar bara på svensk tv.

– Jag älskar att läsa på svenska, säger nioåringen, som bott i Sverige i två år, med sin mamma Ouafae, 37, styvpappa och småsyskonen.

Men nu har svenska myndigheter bestämt att hon ska utvisas till Marocko.

– Jag vill inte lämna min mamma och pappa här, eller mina syskon. De är mina bästa mesta familj som jag har, säger Marwa.

En av orsakerna till att Marwa får avslag på ansökan om uppehållstillstånd är att hennes pappa i Marocko inte kunnat nås. Marockanska myndigheterna vet inte ens om han lever.

Ingen i Marwas familj har haft kontakt med honom på många år, men Migrationsverket, som fattat samma beslut som migrationsdomstolen, kan inte utesluta att han skulle motsätta sig att Marwa stannar i Sverige.

– Jag har aldrig träffat honom, jag vet inte ens hur han ser ut, säger Marwa.

Uppvuxen med mormor

Den lilla flickan är uppvuxen med sin mormor och morfar i staden Fés i Marocko. Det är dit hon ska skickas.

Hennes pappa övergav familjen när hon var bebis och har aldrig funnits med i bilden. När Marwa var liten flyttade hennes mamma Ouafae till Syrien.

– Det var stor skam att vara ensamstående med ett litet barn i Marocko, förklarar mamman.

Eftersom Marwa inte hade några id-handlingar kunde hon inte åka med till Syrien. Enligt mamman gick det inte att registrera dottern eftersom pappan hade försvunnit.

Men när mamman tillsammans med sin nya syriske man och deras barn flydde till Sverige och fick permanent uppehållstillstånd 2013 kunde Marwa äntligen återförenas med sin mamma och syskon.

– Jag älskar att gå i skolan, att läsa och prata svenska, säger Marwa.

Hittar inte pappan

Marwa ansökte om uppehållstillstånd med anknytning till mamman, men fick avslag.

Enligt ett intyg från marockanska myndigheterna har Ouafae vårdnaden om sin dotter, men Migrationsverket tolkar ändå att det finns en möjlighet att Marwas pappa skulle kunna ha något emot att flickan stannar i Sverige.

Det har även migrationsdomstolen kommit fram till i sin dom.

Att Marwa dessutom saknar id-handlingar försvårar processen ytterligare.

– Mormor och morfar är jättegamla och sjuka. Om de inte tar hand om mig, vad ska jag göra då?, säger Marwa.

LÄS OCKSÅ:

NYA ASYL-SVERIGE: Så många får nej till att stanna – lista land för land

Enligt familjen har mormodern blivit vräkt från lägenheten i Marocko, vilket skulle betyda att det inte finns något boende åt Marwa.

Hon kommer förmodligen inte att kunna gå i skolan.

Marwas fall överklagades till migrationsdomstolen, som gjorde en oberoende utredning. De kom efter den fram samma beslut: Marwa måste lämna landet.

Migrationsverket vill inte kommentera Marwas fall, utan hänvisar till domen från migrationsdomstolen som är senaste beslutet. Högsta instans i Sverige, Migrationsöverdomstolen, har beslutat att inte pröva Marwas fall.

Driver till Europadomstolen

Sista chansen för att hon ska få stanna är att överklaga till Europadomstolen – men då måste familjen själva bekosta advokat. Några vänner har därför startat en insamling.

– Vi håller på att kontakta olika advokater som ska ha expertis om migrationsärenden och som driver mål i Europadomstolen, säger Helena Fredriksson som startat insamlingen med sin mamma.

– Det är väldigt bråttom. 25 januari har det gått en månad och det datumet ska hon vara ute ur landet.

Trots att hon inte anses ha skyddsbehov vädjar familjen nu om att ändå låta dottern stanna i Sverige. Nu hoppas de att ett nytt intyg från marockanska justitiedepartementet om pappans frånvaro ska hjälpa Marwa.

– Jag vill bara ha min flicka hos mig, säger Ouafae.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Europadomstolen

Syrien

Marocko

Migrationsverket

Migration

Invandringspolitik