Donald Trumps presstalesman kallas för ”Bagdad Bob”

avStaffan Lindberg

Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN

Sean Spicer, 45, är president Trumps frontsoldat i kriget mot medierna.

Men det första slaget slutade med katastrof.

Och nu liknas pressekreteraren vid ”Bagdad Bob” på internet.

Den överdrivet optimistiske skulle kunna kalla hans arbete en utmaning. Andra skulle rysa vid tanken på att tvingas ta hans jobb.

Sean Spicer, 45, är nyvalde Donald Trumps pressekreterare. Och hans jobb har knappast börjat med någon smekmånad.

Den nye presidenten själv har inte gjort någon hemlighet av att han är i krig med världens journalister, som han nyligen kallade de mest oärliga människorna på jorden. Vissa menar att medierna rent av har övertagit Hillary Clintons roll som den tidigare fastighetsmagnatens ärkefiende.

”Största publiken någonsin”

Knappt hade Donald Trump svurits in som USA:s 45:e president förrän han åter ilsknade till på journalistkåren. Skälet: uppgiften att färre människor bevittnade hans installation än föregångaren Barack Obamas.

En fråga som bedömdes så viktig att Spicer fick kalla till sin första presskonferens.

– Det här var den största publik som någonsin bevittnat en installation, punkt! dundrade han.

”Fotografier beskurna”

Några konkreta bevis för påståendet presenterade han inte och en enkel bildjämförelse med Obamas installation 2009 tydde på motsatsen. Liksom alla tillgängliga data: tittarsiffror, statistik från Washingtons DC:s tunnelbana samt oberoende experter.

Trots det framhärdade Spicer:

– Fotografier från installationen var medvetet beskurna för att minimera det enorma stödet som hade samlats på National Mall.

Några frågor tilläts inte på presskonferensen. När Trumps rådgivare Kellyanne Conway senare ställdes mot väggen i NBC uppmanade hon intervjuaren att inte vara så ”dramatisk” och menade att Sean Spicer bara tillhandahållit ”alternativa fakta”.

Liknas vid ”Bagdad Bob”

Frågan – varför Trumps pressekreterare inledde sin tjänst med att ljuga – blev hängande i luften. Men de flesta politiska bedömare i Washington räknar med att han direkt eller indirekt gjorde det på Trumps uppmaning. Sean Spicer sa så sent som i början av januari att det var omöjligt att ljuga i hans roll eftersom ”om du förlorar pressens förtroende har du inget kvar”.

Skämten om Sean Spicer haglar nu på internet. Pressekreteraren har liknats vid Saddam Husseins gamle informationsminister Mohammed ”Bagdad Bob” Said as-Sahaf, som blev känd för sina verklighetsfrämmande och bisarra rapporter under Irakinvasionen 2003.

Står framför Titanic

Så kallade memes i sociala medier har spridit sig, där Spicer står framför ett sjunkande Titanic och hävdar att ”passagerarna, tvärtemot vad medierna rapporterat, har haft det trevligt”.

Som människa tycks Spicer vara allt annat än extraordinär. Den 45-årige katoliken, som tidigare arbetat med kommunikation åt olika republikanska politiker är gift, har två barn och lever i Virginia. Ändå talar mycket för att han kommer att bli ett av världens mest välbekanta ansikten de kommande fyra åren (om han får behålla jobbet).

Räkna med många kontroverser.

Eller som Washington Posts mediekolumnist Margaret Sullivan sammanfattar det:

”Det traditionella sättet att rapportera om presidenter är död. Och Trumps pressekreterare dödade det.”

ARTIKELN HANDLAR OM