Stora problem i trafiken i ovädret

1 av 7
NYHETER

Hårda vindar och blötsnö orsakar strömavbrott och ställer till det rejält i trafiken i västra och södra Sverige.

Ett stort antal avåkningar och nedfallna träd har rapporterats. I Skåne blåste tre dubbeldäckare av vägen på en och samma vägsträcka.

Det besvärliga vädret har även gjort att flygtrafiken på Malmö airport och Landvetter påverkats.

Är du drabbad av väderkaoset? Har du film/bild? Kontakta Aftonbladet

Strömavbrott, trafikproblem och inställda färjor och flyg. Snöovädret slår hårt mot Sverige.

På riksväg 40 mellan Jönköping och Borås har trafiksituationen under dagen varit mycket besvärlig.

– Det har varit stökigt och flera stopp. Många har ringt vår kundtjänst under eftermiddagen och kvällen och klagat på hur det ser ut vid framför allt Ulricehamn. Det har varit flera lastbilar som har kört fast där, vilket har stökat till det för alla andra som velat köra där, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Inställda flyg

Under eftermiddagen stod flygtrafiken på Malmö airport, tidigare Sturup, stilla när flygplatsen var utan ström i närmare två timmar.

– Nu är trafiken i gång igen. Vi hade strömavbrott inne i terminalen. Nu matar vi in och skickar iväg plan så fort som möjligt, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia, till TT vid 17.15-tiden.
Omkring tolv flygningar ställdes in till och från flygplatsen under onsdagseftermiddagen.
– Egentligen beror det mer på vädret än på strömavbrottet, säger Ulf Wallin.

På onsdagsmorgonen valde kaptenen på ett Vingplan från Mexiko att avbryta landningen på Landvetter och i stället flyga direkt till Arlanda, dit planet skulle ha flugit efter att ha släppt av passagerare på Landvetter.

– Det var starka vindar och en stor kärra. Det är kaptenen ombord som avgör. Trafiken i övrigt rullar på, men kaptenen tog beslutet att flyga direkt till Arlanda, säger Ulf Wallin.

”Det är glashalt”

Vid 13-tiden körde en lastbil i diket på E4 vid Tranarpsbron – där runt 100 fordon var inblandade i en masskrock 2013 – utanför Åstorp i nordvästra Skåne. Olyckan skedde i södergående riktning. Chauffören kunde ta sig ut ur fordonet. Höger körfält stängdes av norr om bron.

Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen i region Syd, berättar att det inträffat en lång rad trafikolyckor i Skåne till följd av vädret. Men det har hittills inte varit några allvarliga personskador.

– Vägarna är moddiga och framför allt har det blivit väldigt halt på sina ställen. Det är glashalt på flera ställen. I och med att det blåser också blir det problem, säger han.

Tre dubbeldäckade bussar tillhörande Skånetrafiken blåste av E22 mellan Hurva och Osbyholm sydväst om Hörby efter lunchtid.

– De har inte kunnat påverka det. Blåsten var för stark, säger Stephan Söderholm.

Evakuerades med taxi

Samtliga tre bussar for av vägen på ungefär samma vägsträcka.

– Det måste ha varit extremt halt där och så vind naturligtvis. Ingen skadades. Passagerarna evakuerades med taxi, säger Anders Stålhammar, tf pressansvarig på Skånetrafiken.

– Det har hänt en del. Totalt ligger 15 regionbusslinjer nere på grund av vädret. Inne i städerna rullar det på, men med förseningar.

Temperaturen ligger runt nollan och snön är blöt på många håll.

– Det är väldigt svåra trafikförhållanden. Från norra Skåne och västra sidan ner mot Ystad, säger Stephan Söderholm.

Länsväg 113 spärrades av i båda riktningarna mellan Eslöv och Höör efter att en lastbil och två personbilar varit inblandade i en olycka. Båda olyckorna inträffade vid 13-tiden.

Dålig sikt

Även på vägarna i Västra Götaland och Halland är det problematiskt.

Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, uppger att det är snömodd på vägarna och att sikten är dålig. Dessutom hindrar nedfallna träd trafiken.

– Läget är ansträngt, säger han.

I Ulricehamnsbacken i Ulricehamn blev det helt stopp i trafiken sedan flera lastbilar kört fast.

– Det står lastbilar så långt patrullen kan se. Det räcker att en står fast så kommer de andra ingenstans, säger Christer Fuxborg.

Bro avstängd

Polisen i Jönköping uppmanar trafikanter att anpassa sitt körsätt efter de rådande omständigheterna. På en dryg timme, mellan 12.40 och 13.50, skedde minst åtta olyckor, avåkningar och fastkörningar i Jönköpings län.

Både lastbilar och plogbilar har svårt att ta sig upp för backar.

Ölandsbron stängdes av för trafik med vindkänsliga fordon under onsdagseftermiddagen. Det meddelade polisen på sin hemsida 15.10. Vindstyrkan uppmättes då till 28 meter per sekund.

Texten uppdateras.