Saab kan åtalas i brasiliansk muthärva

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
Brasilianska åklagare överväger att åtala Saab i en stor korruptionshärva rörande landets beslut att köpa 36 Gripen-plan. Arkivbild.
NYHETER

Statsminister Stefan Löfvens (S) namn förekommer i ett stort brasilianskt åtal om korruption i samband med Brasiliens köp av Gripen-plan för flera miljarder.

Men åtalet innehåller rena faktafel om Löfven och Saab AB – med hänvisningar till bland annat Wikipedia.

Brasiliens tidigare president Lula da Silva har tillsammans med tre andra åtalats misstänkta för korruption när landet beslutade att köpa 36 Gripen-plan av Saab. Nu överväger åklagaren att även åtala det svenska försvarsindustriföretaget, skriver den granskande nyhetssajten Blank Spot Project.

– Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita till Blank Spot Project.

Fel Saab

Stefan Löfvens namn förekommer på flera ställen i åtalet, som TT har tagit del av, även om det inte beskrivs som att han misstänks för något. Han uppges bland annat ha varit angelägen om att Gripenaffären skulle genomföras eftersom Saab ”inte gick bra ekonomiskt”, med hänvisning till en portugisisk Wikipedialänk. Det står i åtalet att Saab gick så dåligt att företaget begärdes i konkurs 2011.

Men Saab AB gick inte i konkurs. Åklagaren har förväxlat försvarsindustriföretaget med biltillverkaren Saab.

Inga kommentarer

Saab AB vill varken kommentera faktafelen eller åtalet i stort.

– Vi konstaterar bara att varken Saab eller någon Saabmedarbetare är föremål för det där åtalet, säger företagets presschef Helene Lindstrand till TT.

Enligt riksåklagaren har Saab fört över 18 miljoner kronor till lobbyistföretaget Marcondes & Mautoni, vars ägare Mauro Marcondes och hans fru är två av de fyra åtalade. Enligt åtalet betalades sju av miljonerna sedan till en firma ägd av Lula da Silvas son Marcos Cláudio, som också åtalats, för att expresidenten skulle få sin efterträdare Dilma Rousseff att köpa de svenska stridsflygplanen.

TT har sökt Stefan Löfven men han har inte varit tillgänglig för en kommentar.

FAKTA

Muthärvan och åtalet

Brasiliens flygvapen har beställt 36 Gripenplan av Saab i en affär värd 39,3 miljarder kronor som blev klar i september 2015.
Enligt åklagaren har Brasiliens tidigare president Lula da Silva under perioden 2013–2015 använt sitt inflytande för att påverka den brasilianska regeringen för att Saab skulle vinna mångmiljardordern.
Fyra personer åtalades i december misstänkta för korruption, penningtvätt och kartellbildning: Lula da Silva, hans son Marcos Cláudio, PR-konsulten Mauro Marcondes och dennes fru.
Både Lula da Silva och hans son nekar till anklagelserna.
Saab har flera gånger upprepat att företaget inte ägnat sig åt några oegentligheter i samband med affären.
Källa: TT:s arkiv och Blank Spot Project

ARTIKELN HANDLAR OM