60 tentor borttappade

NYHETER

180 juridikstudenter skrev tentan som sägs vara så svår att den kallas ”Väggen”.

Nu har 50 studenter fått mardrömsbeskedet: Vissa av tentasvaren är borta. Ni får skriva om.

– Det känns för jävligt, säger Alexander Lindqvist som är drabbad student.

Foto: Tor Johnsson/SvD

Den 11 januari skrev cirka 180 juridikstudenter en tenta i Civilrätt vid Uppsala universitet. Men i veckan kom beskedet via mejl: 50 av delsvaren har blivit stulna. Den ansvarige läraren för kursen fick en väska stulen med tentasvaren i.

– Hur är det ens möjligt att det kan ske år 2017? Att det inte finns kopior på våra svar, eller att vi inte skriver tentor på dator, undrar en student som vi kalla Anna, 20 år från Västsverige.

– Jag har pluggat mer än 40 timmar i veckan för den här tentan, i flera månader, jag pluggade på julafton, hela jullovet.

”De får step up their game”

Först blev Anna rationell efter det jobbiga beskedet. Hon tänkte att ”det här löser sig nog”.

– Nu är jag arg och frustrerad, säger Anna till Aftonbladet.

– De skryter med att det är Sveriges bästa juridikprogram. Jag tycker de behöver ”step up their game” om de ska fortsätta kalla sig så, säger Anna.

I fredags hölls ett krismöte för studenterna där kårföreningen Juridiska föreningen försökte att ta hand om studenternas oro och förklara att universitetsledningen skulle hitta en lösning på problemet.

Kommunikationschef Pernilla Björk beklagar djupt det inträffade.

– Det som hänt är att en lärare fick sin ryggsäck stulen där ett delsvar från 50 studenter fanns. Det är alltså inte hela tentan som innehåller fyra frågor. Det här är extremt ovanligt men det har inträffat tidigare att tentor försvunnit i samband med bränder eller olyckor.

De 50 drabbade studenterna kommer att få flera tillfällen till omskrivning av det delsvar som försvunnit.

Några av de drabbade ifrågasätter varför tentorna inte görs digitalt och det lämpliga i att bära omkring på tentorna?

– Vi håller på att genomföra digitala tentor men där finns också en osäkerhetsfaktor. Och en lärare måste kunna ta med sig tentor i en väska, säger Pernilla Björk.

Höll på att ställa in skidresa

Alexander Lindqvist, 21 från Piteå, fick beskedet om att även hans tentasvar var stulna och blev förbannad. Han höll nästan på att ställa in en skidresa eftersom han hellre ville lägga tid på att plugga.

– Jag ringde till en annan lärare som sa att jag skulle åka eftersom kunskapen ska vara så färsk i mitt huvud att det inte ska vara några problem med att skriva om tentan.

Vad tycker du om det som har hänt?
– Jag tycker det är så dåligt att en lärare får gå runt med våra tentasvar. Varför brister ett universitet så mycket i sina rutiner? Jag tycker inte ens att tentor ska få lämna universitetsområdet.

ARTIKELN HANDLAR OM