Här testar Markus det berömda istricket

1 av 3
NYHETER

Markus Eriksson tycker om att ta till vara på soliga dagar och minusgrader. Se vad som händer med vattnet när han testar mpemba-effekten hemma i Lycksele.

– Det är kallt och det är soligt, vad gör man?, säger han.

Det var 20 minusgrader och skinande sol när Markus Eriksson bestämde sig för att bege sig ut med en termos kokande vatten och testa istricket, eller mpemba-effekten som fenomenet heter egentligen.

– Jag har gjort det flera gånger men det här var det bästa. Jag hade perfekt sol, säger han.

Markus är fotograf från början och erkänner att det egentligen är bilden som är det viktiga. Men då det blev ett toppenresultat denna gång, tog han tillfället i akt och filmade allt. Resultatet ser ni här ovan – en film där det heta vattnet på nolltid förvandlas till snökristaller.

– Jag gillar ju naturen och fotograferar mycket norrsken och så, jag försöker ha kvar det som hobby. Men det som är roligt med de här bilderna är ju att alla kan göra det. Lättast med mobilkamera.

Vad är det bästa receptet på bra vattenkastning?

– Det ska vara jäkligt varmt vatten. Kör vattenkokare och sedan direkt ner i termosen. Sedan ska det vara kallt. Och det gäller att man kastar med jämn fart hela vägen runt.