Oroligheterna i Gambia

Senegal hotar med krig om Gambias president inte avgår

Av: 

Staffan Dickson

TT

Staffan Lindberg

NYHETER

President Yahya Jammeh vägrar lämna makten i Gambia trots att han förlorade valet i december.

Nu har grannlandet Senegal skickat trupper mot gränsen. Samtidigt som Gambias militärchef Ousman Badjie uppger att armén inte kommer strida.

– Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid. Jag älskar mina män, säger han.

Resebolaget Ving har ställt in sitt flyg till Gambia, men evakuerar inte svenska resenärer på plats.

Oppositionsledaren Adama Barrow, som vann valet, ska enligt planerna sväras in som president på torsdagen. Men genom att utlysa undantagstillstånd tidigare i veckan hoppades Jammeh kunna hålla sig kvar vid makten, åtminstone några månader.

Den regionala samarbetsorganisationen Ecowas har signalerat att det i slutänden kan bli tal om militärt våld mot den lilla charterdestinationen Gambia, om inte Jammeh avgår. Den givna språngbrädan är i så fall vore Senegal, eftersom Gambia geografiskt är helt omringat av det större grannlandet.

Begär stöd från FN

Senegal begärde på onsdagen att FN:s säkerhetsråd skulle ställa sig bakom Ecowas krav och tvinga Jammeh att avgå. I ett resolutionsutkast vädjar landet att Ecowas ska tillåtas att vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att maktskiftet kommer till stånd. Något som enligt AFP:s diplomatkällor kommer att ske under torsdagen.

– Om ingen politisk lösning nåtts vid midnatt går vi in i landet, sa en taleman för Senegals armé.

Boende i städerna Diouloulou och Ziguinchor i södra Senegal bekräftar att trupper rört sig mot gambiska gränsen sedan natten mot onsdagen. Som förstärkning har Nigeria skickat stridsflyg och 200 soldater till Senegals huvudstad Dakar, "varifrån de kan förväntas delta i operationer i Gambia", uppger nigerianska flygvapnet samt ett krigsfartyg. Under torsdagen beslutade även Ghana att skicka 205 soldater, enligt AFP.

Trots att tidsfristen passerades vid 01, svensk tid, rörde sig inga trupper över gränsen till Gambia.

Uppemot 30 000 gambier har de senaste dagarna flytt till Senegal.

Under torsdagen uppgav Gambias vice president, Isatou Njie Saidy, att han avgår, enligt Reuters.

Enligt New York Times kommer Adama Barrow att sväras in som president som planerat klockan fyra på torsdagseftermiddagen lokal tid – men på Gambias ambassad i Senegal.

Ving följer UD-rekommendationer

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan i måndags kväll från icke nödvändiga resor till Gambia.
Ving är det enda svenska charterbolaget som flyger till Gambia. Resebolaget ställde in sitt tisdagsflyg till landet, men kommer inte att flyga hem några resenärer i förtid om inte UD skärper sina rekommendationer och utfärdar en avrådan från alla resor till Gambia.

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer. Det var också det vi gjorde när vi ställde in vårt flyg efter deras avrådan, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Kan det inte ses som motsägelsefullt att ni inte flyger ner folk, men inte heller flyger hem dem som är i Gambia?

– Det är så reglerna är utformade. När det är den mildaste formen av avrådan flyger man inte ner fler resenärer, men de som är på plats är kvar fram till ordinarie hemresa.

Enligt Barbro Holmberg har Ving 115 resenärer i Gambia. De flesta av dem ska enligt plan resa hem på tisdag den 24 januari.

UD uppgav tidigare under onsdagen att omkring 400 svenskar befinner sig i Gambia.

– Tills vidare gäller den avrådan vi gjorde härom kvällen. Vi följer situationen jättenoga och vid behov kommer vi att ändra vår avrådan, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Oroligheterna i Gambia

LÄS VIDARE

Svenska Frida, 31, fast i Gambia

ÄMNEN I ARTIKELN

Oroligheterna i Gambia

Gambia

Senegal

Ecowas

Yahya Jammeh