Ny rapport: Coronapandemin kommer pågå i två år

Coronapandemin kommer med största sannolikhet att pågå i två år.

Det skriver en expertgrupp i en ny rapport, enligt Bloomberg.

Världens länder föreslås att ta höjd för ”värsta tänkbara scenariot”.

I rapporten, som presenterades den 30 april, förutspår ett forskarteam på Center for Infectious Disease Research and Policy på University of Minnesota att det kan dröja ända fram till 2022 innan coronaviruset är under kontroll.

”Baserat på de senaste influensapandemierna kommer detta utbrott troligen att pågå mellan 18 och 24 månader” skriver forskarna inledningsvis.

Smittar innan symtom

Anledningen är virusets förmåga att sprida sig mellan människor som inte verkar sjuka, och gör det därmed svårare att kontrollera än exempelvis vanlig influensa.

Faktorer som längre inkubationstid, mer asymtomatisk spridning och ökad smittspridning mellan människor gör att covid-19 verkar spridas snabbare än en vanlig influensa, enligt forskarna. Dessutom kan människor vara som mest smittsamma innan symtom ens uppvisats, vilket också är en bidragande orsak.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.
Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Trots att framfarten av corona väntas gå i vågor så skriver teamet vidare att läget väntas vara under kontroll först när två tredjedelar av jordens befolkning är immuna.

”Det kommer sannolikt inte att stoppas förrän 60–70 procent av befolkningen är immun”.

Bör planera för värsta scenariot

Rekommendationerna från expertgruppen är att länder bör planera för ”värsta tänkbara” scenariot där den första vågen av covid-19 under våren 2020 efterföljs av en ännu större våg höst/vinter 2020 och därefter en eller flera mindre vågor under 2021, samt att det varken finns tillgång på vaccin eller flockimmunitet.

”Budskapet från regeringsföreträdare bör vara att den här pandemin inte är över snart och att människor måste vara beredda på att detta kommer att blossa upp igen under de kommande två åren”, skriver de avslutningsvis i rapporten.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE