Magnus hittade sin skoter – tre meter ner i snön

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Magnus Rönnlund parkerade sin snöskoter i Riksgränsen.

När han återvände två månader senare fanns det tre problem.

1. Parkeringen var större än en fotbollsplan.

2. Området var täckt av flera meter snö.

3. Magnus hade helt glömt bort var han hade parkerat sin skoter.

Magnus Rönnlund, 42, från Luleå har ett fritidshus i Riksgränsen. När han senast var där i februari parkerade han sin skoter på en stor parkering i anslutning till stugan. ”Snöstormar och coronautbrott” har dock stoppat honom från att åka tillbaka på flera veckor. 

När han i veckan fick möjlighet att återvända möttes han av en ovanlig syn. Parkeringen var helt täckt av snö och hans skoter var försvunnen.

– Jag kunde inte komma ihåg var den var parkerad så det var bara att börja leta, säger Magnus till Aftonbladet och förklarar att han nu har ”lätt träningsvärk” efter en vecka som mestadels bestått av snöskottning.

Magnus och hans kompis hyrde en metalldetektor och i flera kvällar gick de runt och försökte lokalisera skotern under snömassan. Till slut började detektorn att pipa och Magnus satte igång att gräva. Tre meter ner hittade han till slut en skoter. Problemet var bara att det inte var hans.

– Det var kul att hitta den. Samtidigt kändes det lite som ett fiasko, säger Magnus som fick fortsätta sitt sökande.

Magnus skoter var begravd flera meter ner i snön.
Foto: LÄSARBILD
Magnus skoter var begravd flera meter ner i snön.
Foto: LÄSARBILD
Under letandet använde Magnus bland annat en metalldetektor.

Skottade i timmar

En person som är bofast i Riksgränsen anslöt i skoterletandet. Enligt Magnus slog han bara ner spaden i marken och sa ”här är den nog”. Magnus började återigen gräva. Efter många timmars skottning kom det till slut ner till skotern.

– Det visade sig att han som hjälpte oss hade stoppat ner spaden mindre än en halvmeter från skotern. Det rör sig om minst 25 kubikmeter snö som vi skottat bort, säger Magnus.

Till hans stora glädje var det mödan värt. Skotern var fullt fungerande. 

– Den har stått begravd i snön i två månader. Men på tre drag gick motorn igång, så det är bra kvalitet i grejerna. 

Hur känns det nu?

– Det var en stor lycka att hitta den. Jag drog en lättnadens suck. Men visst har man lite lätt träningsvärk. Det var en pärs att stå längst ner i hålet och kasta blötsnö tre meter upp över kanten.

Har du varit med om så här mycket snö? 

– Nej. Det är ju ingen nyhet att det snöar i Riksgränsen, och det har varit mycket snö här tidigare. Men aldrig så här mycket. Det är helt sjukt. Där det normalt är barmark ligger det nu fem meter snö.

Foto: LÄSARBILD
Efter många timmars skottande kunde skotern till slut grävas fram.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN