Coronastängda krogarna i Stockholm får öppna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
The International Bar på Norrlandsgatan i Stockholm, var en av fem restauranger i Stockholm som smittskyddsenheten stängde.
Foto: Janerik Henriksson/TT
The International Bar på Norrlandsgatan i Stockholm, var en av fem restauranger i Stockholm som smittskyddsenheten stängde.

Fem krogar i Stockholm tvingades stänga i söndags eftersom de inte lyckades hålla nere trängseln mellan gästerna.

Nu har krogarna fått öppna igen. Men ytterligare en krog – i Södertälje – har stängts av Region Stockholms smittskyddsenhet.

– Jag är väldigt glad över att få öppna igen, så man överlever den här krisen, säger The International Bars ägare Ricky, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Krogen var en av fem som fick stänga i söndags, eftersom den precis som de andra krogarna inte följt rekommendationerna för att hålla nere trängseln och därmed minska spridningen av coronaviruset.

Har vidtagit åtgärder

Men på onsdagen kom beskedet att The International Bar, Charles Dickens och The Central Bar på Folkungagatan får öppna igen. De två andra krogarna, Carmen och Raw Sushi & Bowl, fick samma besked i går.

– De har vidtagit de åtgärder som vi noterat i våra inspektionsrapporter, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Ricky säger att The International Bar fått tillstånd att öppna igen sedan han satt upp plexiglasskivor mellan borden. Han har även tagit bort ytterligare 15-20 sittplatser utöver de 50 sittplatser som togs bort tidigare i april.

– Vi kommer att bara släppa in det antal sittplatser som vi har. Det var så vi jobbade innan också. Enligt myndigheterna blir det då ingen trängsel. Sedan jobbar vi enbart med bordservering, hovmästare, med handskar, skyltar och så vidare, säger Ricky.

Svårt få gäster att lyssna

Han beskriver att det ibland kan vara svårt att få gäster som druckit alkohol att följa de nya reglerna.

– Det är inte så lätt. Man får upprepa sig själv ett antal gånger per kväll, ofta till samma människor. I värsta fall får man be gäster att lämna om de inte lyssnar, och ibland säga att om de inte lyssnar så kommer de vara tvungna att lämna, säger Ricky.

Även krogen Crocs inn i Södertälje har fått stänga efter beslut från Region Stockholm. Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm, säger att beslutet grundar sig i rapporter om trängsel och stående servering.

– Om man har personer som kan vara smittsamma, kan det innebära smittspridning till andra personer som befinner sig i närheten. Det allmänna rådet om att hålla avstånd kan då inte uppfyllas inom restaurangen, säger Follin.

TT har sökt ägarna för Charles Dickens och The Central Bar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN