Irritation över Tanzanias virustystnad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tanzanias president John Magufuli. Arkivbild.
Foto: Khalfan Said/AP/TT
Tanzanias president John Magufuli. Arkivbild.

Efter fyra dagars tystnad har Tanzania offentliggjort den senaste statistiken om coronavirusets utbredning i det östafrikanska landet.

I nationen som har cirka 56 miljoner invånare har 480 bekräftade fall av covid-19 konstaterats – vilket är en kraftig ökning jämfört med fem dagar tidigare – och 16 människor har avlidit till följd av viruset.

Att Tanzania inte gör som större delen av övriga världen och dagligen redovisar antalet döda och registrerade fall har väckt irritation hos den politiska oppositionen.

– Regeringen ska inte behandla denna pandemi som en hemlighet. Den (covid-19) kräver öppenhet, sanning och engagemang för att bekämpa, säger Freeman Mbowe som leder Tanzanias största oppositionsparti Chadema.

Men premiärminister Kassim Majaliwa varnar för "en tendens hos vissa personer att utfärda falsk statistik och på så vis skapa oro i samhället " Och någon förklaring till coronatystnaden sedan den 24 april ger han inte.

Tanzanias president John Magufuli har låtit stänga skolor på grund av viruset men han har inte lagt några restriktioner på religiösa sammankomster. Förra månaden uppmanade han medborgarna be bort viruset i sina böner.

– Ni ser inte mig vara rädd för att ta nattvarden på grund av corona, som ju är sataniskt och inte kan överleva i Jesu lekamen, sade president Magufuli då.

Världshälsoorganisationen WHO kritiserade Tanzania förra året för att inte vara tillmötesgående med inhemsk information om det dåvarande ebolautbrottet.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE