Tegnell: Önskat att det inte hade behövt ske
Jörn Spolander/TT, Marc Skogelin/TT, Anna Lena Wallström/TT
Publicerad 2020-05-06
Varannan person som passerat 70-årsstrecket och avlidit i covid-19 bodde på ett särskilt boende, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.
– Det är en grupp som drabbas väldigt hårt i alla länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Fram till och med den 28 april hade 2 075 personer i Sverige avlidit i covid-19. De allra flesta, 1 877 personer (90 procent), var 70 år eller äldre.
Av dessa äldre som avled hade 50 procent, 948 personer, bott på ett äldreboende medan 26 procent, 493 personer, hade haft hemtjänst.
Skör grupp
TT: Är det ett misslyckande i Sveriges smittskyddsarbete att så många har dött inom äldreomsorgen?
– Ja, det är självklart att vi alla hade önskat att det inte hade behövt ske. Nu försöker vi verkligen se om vi kan göra något för att minska risken så mycket som möjligt. Men det är en grupp som drabbas väldigt hårt i alla länder som har den här sjukdomen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
TT: Ska man ta hem sina äldre anhöriga om man vill hålla dem vid liv?
– Nej, det tror jag är olämpligt. Många av dem har en demenssjukdom i botten också, och mår absolut bäst av att vara kvar där de bor just nu. I stället får vi tillsammans försöka göra den här miljön så säker som möjligt, svarar Tegnell.
Kända brister
I fjol bodde drygt 79 000 personer på ett äldreboende och närmare 192 000 hade hemtjänst.
På den dagliga presskonferensen ställde TT en fråga om smittspridningen inom äldreomsorgen och att äldreforskare länge pekat på stora brister inom äldreomsorgen.
TT: Var det klokt att lägga så mycket ansvar på en bristfällig organisation?
– Det kan man i backspegeln alltid fundera på. Men å andra sidan är det olika delar av samhället som alltid måste hjälpas åt. Vi har varit väldigt tydliga med att det här är grupper som vi bör skydda. Sedan är det ju inte vi som myndighet som hanterar det operationella genomförandet, det är ju väldigt många andra som gör det, sade Tegnell då.